2015. március 24., kedd

Krémes kocka (diabetikus)


Megállíthatatlanul jön a tavasz! :-) És a Húsvét is a nyakunkon...Talán ezért a sok melengető "csupa csoki" süti után amiket a hosszú szürke hónapok alatt sütöttem, most hirtelen valami könnyű habos-babos csodára vágytam. Sokat gondolkodtam, hogy mi legyen az, végül két vékony joghurtos piskóta lap közé a krémes krémjét és habját töltöttem. Nem is kell erről többet beszélni, maximális sikert aratott! :-D



Hozzávalók a joghurtos piskótához 
(egy kb 25*35 cm-es tepsihez):
-150 g fehér tönkölyliszt
-120 g nyírfacukor
-150 g natúr joghurt
-6 tojás
-1 tk sütőpor
-1 tk szódabikarbóna
-1 dl olaj
-1 csipet só.
Hozzávalók a krémhez:
-1 l tej, 2 csomag vaníliás pudingpor (főzős!), 4 tojás, 1 kk vanília mag vagy kivonat, 30 ml folyékony édesítő.
Továbbá:
-400 ml habtejszín, 2 cs. habfixáló, 30 g nyírfacukor por.


Elkészítés:
A piskótához válasszuk szét a tojásokat. A sárgájához adjuk hozzá a nyírfacukrot és keverjük fehéredésig. Öntsük bele az olajat és a joghurtot és alaposan keverjük el. Szitáljuk össze a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. Keverjük hozzá a "cukros" tojássárgájához,  végül óvatosan forgassuk bele a tojások habbá vert fehérjét. Simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig süssük. Amikor a piskóta kihűlt, húzzuk le róla a sütőpapírt és vágjuk félbe. Az egyik lapot tegyük vissza a tepsibe.  A vaníliás krémhez keverjük el a pudingporokat egy kevés tejjel és a négy tojás sárgájával. Amikor már csomómentes, öntsük fel a többi tejjel és adjuk hozzá a folyékony édesítőt. Szórjuk bele a vaníliát és állandóan kevergetve főzzük amíg besűrűsödik. Húzzuk le a tűzről és több részletben forgassuk bele a kemény habbá vert tojásfehérjét. Tegyük vissza a tűzre és főzzük még néhány percig. Ha már elkezd "pöfékelni", akkor kész van. :-) Simítsuk a krémet a piskótalapra és hagyjuk teljesen kihűlni. (Dermedhet egy egész éjszakát is, ráérnek reggel az utolsó simítások). Végül a hideg(!) tejszínt verjük habbá a habfixálóval és a nyírfacukor porral. Kenjük el a vaníliás krém tetején. A másik piskótalapot vágjuk 24 egyenlő részre és rakosgassuk ki vele a süti tetejét. Még néhány óra dermedés a hűtőben, és lehet szeletelni. :-)


Jó étvágyat!

11 megjegyzés:

  1. Jaj ne mááár..most ezt megint kénytelen leszek megcsinálni :(
    :D:D Jajanemjójátdefullguszta :D
    Szép napot. Orsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Deee. :-D :-D :-D És mindjárt begyúrom a házi pilóta kekszet, jövő hétvégén pedig cukormentes puncs tortát sütök ;-) Úgyhogy húzzál bele, mert nem hagylak ötlet nélkül :-)
      Neked is szépet!

      Törlés
  2. Aztaaaa! De jó! Azt meg kérdezhetem, hogy milyen pudingport szoktál használni?
    Már ki is nyomtattam a receptet! Kösziiii :* ♡

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez most az Aldiban kapható Bella márkájú volt, de sokszor használom a Spar saját márkás pudingját is. Mindkettő fillérekbe kerül, és nekem teljesen bevált. Próbálkoztam már diabetikusal is, de az általában két dolgot tud: egyrészt jóval drágább mint a hagyományos, másrészt tele van szénhidráttal mert telenyomják fruktózzal. :-( Úgyhogy részemről marad a hagyományos, amit aztán úgy édesítek ahogy akarok :-)

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm!
      Én is néztem összehasonlítást és nekem is feltűnt, hogy nem olyan jó "vásár" a diabos puding!
      A hozzávalók már figyelnek nálam, nemsokára elkészítem ezt a sütidet is! :)

      Törlés
    3. Igazán nincs mit! ;-) Várom a beszámolót a sütiről! :-) :-) :-)

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Anna :) Holnap ezt megsütöm :) De segítenél abban nekem, hogy mekkora tepsiben sütöd kb? És figyelj csak, mindenképpen érdemes visszatenni a sütit a tepsibe és ott rátenni a krémet? Lesz valami baja ha sütőlapon hagyom?
    Köszönöm :)) Orsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajrá! :-) Kb 25*35 cm-es a tepsi. Azért kell a tepsibe visszatenni (peremesbe, nem sütőlapra), mert az megtartja a krémet amíg megdermed.
      Várom a fejleményeket ;-)

      Törlés
    2. Anna, de kis béna vagyok..most látom a recept elején a tepsi méretét :D
      Sorry. Már készül :D

      Törlés
    3. Akkor ketten vagyunk bénák, mert én meg elhittem neked, hogy kihagytam a méretet a receptből... :-D
      Jó sütögetést! ;-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...