2016. július 4., hétfő

Üvegbe zárt superfood: Kakaóbabos eperlekvár nyírfacukorral

 Mostanában kezdek megismerkedni a superélelmiszerekkel. A PlanetBio-nak hála most csak annyi a dolgom, hogy kipróbálgassam a legjobban tetszőket. Az első amire nagyon kíváncsi voltam az a kakaóbab. El sem tudtam képzelni, milyen lehet. Aztán ha nem is első látásra, de első kóstolásra mindenképp szerelem lett. Annyi tervem van vele, hogy ez a 30 dkg kevés lesz... De most mesélek róla egy kicsit, mert ezidáig én sem tudtam, hogy eszik-e vagy isszák :-)


"Honnan származik a kakaó?

A kakaófa (Theobroma Cacao) Közép- és Dél-Amerika trópusi területein őshonos örökzöld fa. Fényes, zöld levelei fiatal hajtásként még vöröses színűek. Fehér virágai délután nyílnak ki, és egész éjjel nyitva maradnak. Ismertségét azonban leginkább termésének, a kakaóbabnak köszönheti. A kakaóhüvelyek egy év alatt 30 cm hosszúra fejlődnek és érnek meg a fákon. Mindegyik 20-60 kakaóbabot tartalmaz, melyet fehér péppel ölel körül. A pépet frissítő gyümölcslének facsarják ki, a kakaóbabot peddig addig erjesztik, míg nem veszít keserűségéből. A kakaóbabról ne csak a csokoládé jusson eszünkbe, hiszen önmagában is egy tápláló superfood!

Mit tartalmaz a PlanetBIO kakaó?


Kép innen
A PlanetBIO kakaóbab teljes tömegének majdnem felét növényi zsírok teszik ki. Emellett gazdag étkezési rostokban (teljes tömeg 11,2%-a) és fehérjében (teljes tömeg 13,5%-a) is. Utóbbi hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez, valamint az izomok és csontok normál állapotának fenntartásához. A kakaóbabsok ásványi anyagot tartalmaz, többek között cinket és magnéziumot. A cink hozzájárul az immunrendszer normális működéséhez, a normál fehérjeszintézishez, valamint a csontok, a haj, a bőr és a körmök épségéhez. Védi a sejteket a stresszhatásokkal szemben, szerepet játszik a sejtosztódási folyamatokban és a zsírsavak normál anyagcseréjében. A magnézium segíti az idegrendszer normál működését, így hozzájárul a stressz és a kimerültség csökkentéséhez. Továbbá a fogak és csontok normál állapotának fenntartását-, valamint a normál izomműködést biztosítja.

Termesztése és feldolgozása

A PlanetBIO kakaóbab teljesen természetes és feldolgozatlan superfood termék, megfelelve az ökológiai gazdálkodás európai normáinak. A betakarítás után a kakaóbabokat elválasztják a péptől és erjedni hagyják, így elveszítík keserűségük egy részét. Az érlelés után a babokat megmossák, tisztítják és szárítják. A legtöbb, piacon található kakaóval szemben, a PlanetBIO kakaóbab nincs megpörkölve, ezért olyan tápanyagokat is tartalmaz, amelyek egyébként pörköléssel megsemmisülnének.

Miért Criollo?

A PlanetBIO kakaóport a kakaóbabok criollo fajtájából állítják elő. A criollo a legnemesebb kakóbab-fajtának számít, a világ összes kakaótermesztésének mindössze 10%-át teszi ki. Aromája gazdag, összetett és hosszantartó. A criollo-t különösen nehéz termeszteni, mivel rendkívül érzékeny a különböző környezeti hatásokra. Terméshozama kicsi. Ezért tartják oly nagy tiszteletben a criollo-t.

És hogy mire használhatjuk?

A PlanetBIO kakaóbabok keserűcsokoládé ízűek. Nincsenek feldolgozva, így megtartják eredeti aromájukat. Keverhetjük édes gyümölcsökkel (banán, datolya, szilva, füge stb.), szárított gyümölcsökkel (datolya, faeper, mazsola stb.), vagy diófélékkel (mandula, kesudió, mogyoró stb.). Felhasználhatók turmixokban, gabonafélékkel kásákban, joghurtba keverve, kekszekben és nyers desszertekben. Díszként szolgálhatnak süteményeken, gyümölcssalátákon és egyéb ételeken. A kakaóbab porrá őrölve csokoládék, csokoládés italok vagy desszertek keszítésére is alkalmas."*

Hát én most az illatos, nyírfacukros eperlekvárba főztem. Ízre olyan, mint egy nagyon-nagyon jó minőségű csokoládé, de annak ellenére, hogy puha, nem olvad el a lekvárban. És akkor jöjjön a recept:


Hozzávalók 11 kis üveghez 
-3,5 kg eper (tisztítva mérve)
-500 g nyírfacukor
-fél citrom leve
-100 g zúzott kakaóbab
-1 kk vanília velő
-3 cs. dzsemfix.


Elkészítés:

Az epret mossuk meg, a csumáját távolítsuk el. Válogassuk át: zöld vagy túlérett részek ne kerüljenek a lekvárba!Egy alaposan zsírtalanított fazékba tegyük bele az epret (a nagyobb szemeket vágjuk félbe, de amúgy nem nagyon kell darabolni), öntsük hozzá a nyírfacukrot ( 10 dkg-t tegyünk félre ) és kicsit hagyjuk állni, míg levet enged. Csavarjuk bele fél citrom levét, szórjuk bele a kakaóbabot és a vaníliát. Kis lángon főzzük addig, míg az eper elkezd szétesni. A maradék nyírfacukorban keverjük el a dzsemfixet, adjuk a lekvárhoz és állandóan kevergetve forraljuk még néhány percig. A tökéletesen tiszta befőttes üvegeket állítsuk egy fém tepsire, ez elvezeti a hőt, így biztos nem fognak szétrepedni .Töltsük meg az üvegeket a még forró lekvárral.Zárjuk le az üvegek száját szorosan celofánnal, vagy tegyünk rá kupakot. Nekem a kettő együtt vált be. 
Jó alaposan bugyoláljuk be őket, és legalább egy napig hagyjuk a dunsztban.Sajnos ezt a bejegyzést (mármint a lekvár részét) már csak jövőre tudjátok hasznosítani, de egyszerűen nem tudtam addig várni. Addig is érdemes kipróbálni más gyümölccsel, mondjuk a kakaós körte nagyon jól hangzik... ;-)

*Forrás: http://www.planetbio.hu/

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...