2012. április 15., vasárnap

Spenótos-fetás görög lepény


Szerencsésnek mondhatom magam, mivel elég sokszor sikerült a mediterrán térségben nyaralnom.
Görögországi útjaim során az egyik kedvenc ételem a "szpanakopita" névre hallgató rétes,amit bőségesen töltenek a spenótos-fetás töltelékkel.
Ezt próbáltam reprodukálni Anyukám születésnapjára,mivel Ő nem kedveli az édességet, ezt az ízvilágot viszont annál inkább.
Nagyon jól sikerült, és az íze is szinte olyan, mint az eredetié.
Nyertem vele receptversenyt,választották a hónap receptjének, és megjelent már újságban is.
Ezért amikor meghirdették a Floriol gasztropárbajt, arra gondoltam, ezzel biztosan nem lövök mellé.
De erről majd később, most jöjjön a recept:

Hozzávalók :


-15 dkg réteslap
 -20 dkg feta sajt 
-50 dkg mirelit spenót 1 maréknyi petrezselyem apróra vágva 
-1 teáskanál bors 
-1 csipet só 
-1 teáskanál szerecsendió 
-0.5 dl olaj 
-2-3 gerezd fokhagyma
- 2 tojás


Elkészítés :


Az olajon megfuttatjuk az összezúzott fokhagymát,majd hozzáadjuk a kiolvasztott spenótot.Pár percig hagyjuk rotyogni,aztán félretesszük hűlni.Amikor langyosra hűlt,belekeverjük az elhabart tojást,az elmorzsolt feta sajtot,a petrezselymet,és sózzuk,borsozzuk.A felolvasztott margarinnal kikenünk egy kisebb tepsit.(Én a képen látható kb. 25*25-ös tálat szoktam használni).A réteslapok felét egyesével beletesszük úgy,hogy minden lapot megkenünk az olvasztott margarinnal.A tésztán szétterítjük a tölteléket,majd a réteslapok másik felével befedjük.(minden lapot megkenünk margarinnal!)A tetejét 4 részre vágjuk,és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Igazi nyáridéző,mediterrán étel.Jó étvágyat!

Egy jó tanács:Ha réteslappal dolgozunk,akkor nagyon fontos,hogy felhasználásig nedves konyharuhával takarjuk le őket,különben kiszáradnak és nem tudunk vele dolgozni,mert töredezni fog.

Egy kis nyár a télben.


2 megjegyzés:

  1. Szia! Teljesen véletlenül kerültem tegnap hozzád, szpanakopita receptre vadásztam a neten és az első találatok közt volt a tiéd.
    Másfél órája sült ki, mennyei! Felveszem a repertoárba, az tuti. Köszönöm és sok finom fogást kívánok a továbbiakban is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Hát akkor Isten hozott! Örülök, hogy jól sikerült és remélem, még sok-sok megvalósítani valót találsz! :-)
      További jó sütögetést kívánok!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...