2012. április 12., csütörtök

Rózsaszín húsvéti zöldségkoszorú

Azon gondolkodtam Húsvét előtt, hogy mivel lehetne feldobni a hagyományos sonka-kalács-főtt tojás triót.
A végeredmény ez a gyönyörű, rózsaszínben pompázó zöldségkoszorú.
Az eredeti terv szerint nem lett volna ilyen színpompás, de aztán megpillantottam egy üveg céklát, és egyszerűen
muszáj volt belecsempésznem.
Szent meggyőződésem, hogy ebben a formában az ifjú korú lánygyermekek is örömmel fognak zöldséget enni, mert ez olyan "barbis". :-)

Akkor lássuk a hozzávalókat:

-1kg franciasaláta-alap
-850g tejföl
-150 g prágai sonka
-10 dkg cékla
-1 dl céklalé
-1,5 teáskanál só
-1 teáskanál bors
-citromlé(ízlés szerint)
-1 evőkanál nyírfacukor
-2 evőkanál mustár
-1 nagy zacskó (25g) zselatin.
-250 ml víz


Az elkészítés gyerekjáték.
A zöldséget pároljuk meg egy kicsit,és tegyük félre hűlni.Ezt nem kell külön fűszerezni, mert a tartármártás elég ízt ad neki.
A sonkát csíkozzuk fel és keverjük hozzá.
Készítsük el a hamis tartármártást. (Ez Anyukám találmánya,én is csak pár éve tudom,hogy nincs is benne tojás).
Tehát: Öntsük egy tálba a tejfölt,adjuk hozzá a sót, nyírfacukrot, mustárt, borsot, citromlevet, és jól keverjük ki.
Ha sikerül eltalálni az arányokat, akkor észre sem lehet venni a csalást. :-)
A 250 ml langyos vízben oldjuk fel a zselatint, majd forraljuk fel, majd kicsit hűtsük le.
Amikor langyosra hűlt, keverjük a tartármártáshoz, adjuk hozzá a céklalevet és keverjük össze.
Vegyünk elő egy nagyobbacska kuglófformát,és a céklát rendezzük el az alján. (Ez lesz a teteje.A tartár majd alá fog folyni,de itt-ott kikandikál a cékla,és szépen megszínezi majd a koszorú tetejét).
Töltsük meg a formát és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
A végeredmény biztos az ünnepi asztal dísze lesz.




2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...