2014. június 14., szombat

Kinder tejszelet (diabetikus)


Tesóm születésnapjára a tortái (!) mellé valami csokis sütit is szeretett volna. Megkapta :-) Ez a tejszelet olyan, de olyan finom, hogy azt nem tudom leírni. Nem is fogom... Inkább jöjjön a recept! Aki megkóstolja, érteni fogja... ;-)


Hozzávalók a tésztához (32 szelet):
-13 dkg DW sütőliszt
-2 dkg keserű kakaópor
-10 dkg nyírfacukor
-150 g natúr joghurt
-6 tojás
-1 dl olaj
-1-1 tk sütőpor és szódabikarbóna
-1 csipet fahéj
-1-1 csapott tk szerecsendió és vanília velő
-1 csipet só.
Hozzávalók a krémhez:
-550 ml tej
-750 ml habtejszín
-2 zacskó zselatin (2*25 g)
-2 ek diabetikus "méz"
-folyékony édesítő ízlés szerint
-egy csipetnyi vanília velő.


Elkészítés:

Szitáljuk egy tálba a lisztet, a kakaóport, a sót, a sütőport, a szódabikarbónát és a fűszereket. A tojásokat válasszuk szét. A sárgájukat keverjük addig a nyírfacukorral, amíg kifehéredik. Adjuk hozzá a joghurtot és az olajat, és ezzel is keverjük el, majd dolgozzuk bele a lisztet is. A tojások fehérjéből verjünk kemény habot, és óvatosan forgassuk össze a többivel. Simítsuk sütőpapírral bélelet tepsibe (kb 25*35 cm), és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig süssük. Ez kb 35 perc. A megsült tésztát fordítsuk meg, húzzuk le róla a sütőpapírt és vágjuk félbe. Hagyjuk teljesen kihűlni. A krémhez a tejet a diabetikus mézzel, a vaníliával és a zselatinnal tegyük fel melegedni. Hevítsük addig, míg teljesen feloldódik. Tegyük félre hűlni. Akkor jó, ha elkezd sűrűsödni. A tejszínt verjük kemény habbá és keverjük össze a "mézes" tejjel, és ízesítsük folyékony édesítővel. A piskóta egyik felét (lehetőleg a tetejét) fektessük vissza a tepsibe. Ezen kenjük el a krémet és takarjuk be a másik lappal. ( Azért ez a sorrend, mert így szép lapos lesz a teteje). Néhány órára tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen, és szépen szeletelhető legyen.

A hozzávalók egy 25*35-ös tepsire vonatkoznak.

19 megjegyzés:

  1. Brutálisan jól néz ki! Vékony tészta, sok-sok krém! :) Nagyon gusztusos és a recept sem hangzik rosszul, ami a cukorbetegeket és a fogyókúrázókat illeti..:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :-) Tényleg nagyon finom lett! Pihe-puha a tészta, és olyan könnyű az egész. Örülök, hogy tetszik :-)

      Törlés
  2. Jaj, én úgy izgulok. Holnap készítem az én kis férjemuramnak, a szülinapi meglepi bulijára :D Remélem jól fog sikerülni. Nagyon, nagyon gusztán néz ki.
    És még egy kérdést. Imádja az emberem a fatörzstortát. Szeretnék neki sütni egyet. Kikérhetem a véleményed, hogy szerinted van egy sütikéd egy kakaós-,málnás tekercs, ha jól emlékszem a nevére. Elkészíthetem azt szerinted tortaalapnak? Csak esetleg csokoládés krémmel? Vagy csak csokikrémmel kivülről befedve?
    köszönöm a segítséget és a sok guszta receptet.
    Üdv: Orsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Orsi!

      De jó! :-) Én már többször sütöttem, nálunk nagy sikere van :-D Örülök, hogy tetszik.
      Mióta kikísérleteztem annak az epres-málnás piskótatekercsnek a tésztáját azóta szinte minden tortához azt használom. Nézd meg például a Kakaós sajttorta friss gyümölcsökkel vagy a Csokoládés joghurt torta friss gyümölcsökkel receptjét. :-)
      Én nyugodt szívvel ajánlom. Jó sütögetést kívánok. Majd meséld el, hogy sikerültek a sütikék! ;-)
      Szia,

      Anna

      Törlés
  3. Anna Drága! Annyira csúcs fantasztikus lett a piskóta tekercses fatörzs torta ahhhhh....viszont most készül ez a szelet is, de ez a zselatin kiborít. Tiszta grízes a lábosba, semmi nem látszódik, hogy mikor olvadt fel. És sajna gőzöm nincs hogy mikor merjem hozzákeverni a tejszínhabhoz amit már felvertem. Szóval ennek muszáj holnap du.-ra összeállnia...segíts kérlek egy kicsit a zselatinos részletben..nagyon nagyon köszönöm. Orsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Orsi!
      Na akkor gyorsan oldjuk meg azt a problémát! :)
      Amíg grízes, nem jó. Bátran melegítsd és kevergesd a tejet. Az a lényeg, hogy ne forrjon. Szépen el fog olvadni benne a zselatin. Hűtsd le az egészet amíg elkezd sűrűsödni, aztán óvatosan forgasd bele a habba. (Ha nagyon szorít az idő akkor elég, ha szobahőmérsékletű a tej, a hideg hab úgyis megteszi a dolgát). Ezután már dobhatod is a hűtőbe. Össze fog állni délutánra. :) Drukkolok!
      A fatörsnek pedig nagyon örülök! :-)

      Törlés
    2. Minden kedvenc lett!!!!!
      A fatörzs tortát, mindenki csendben tömte befele és közben csak sóhajtoztak, hogy: jaj de jó ez. Fantasztikus lett.
      A Kinder szelet, hajnal fél 4re ugyan de második adag zselatinos akcióval totál szuper lett.
      Tényleg, komolyan mondom, ezer hálám ezekért a finomságokért!!!
      Többire is rácuppanok!!! :)
      Szép estét! :) Orsi

      Törlés
    3. De jóóóóóóóóóóóó! Végig izgultam a szombatot! ;-)
      Köszönöm a szép szavakat! :) És Isten hozott a blog facebook oldalán is! Köszönöm a képeket.
      Szia :-)

      Törlés
  4. Szia!

    Megpróbáltam megcsinálni, de valami őrülten sok lett a krém. Biztos, hogy semmit nem írtál el? 750 ml tejszín az 3 zacskó Oké, nem? :) Vagy esetleg a tészta lett kevés? Nem tudom, de lett egy kis idétlen tésztám, ami úszik a krémben.:) Viccesen néz ki. Még nem kóstoltam, az még előfordulhat, hogy ehető.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Biztos :-) És igen, a 750 ml, az pont 3 zacskó Oké. A tészta nagy tepsiben sült. Sütés után vízszintesen félbevágtam, így lett két vékony 25*35 cm-es lap, közte a krém. Soknak tűnik, de így jó. Vékony tészta, magas krémmel. (Ld fotók). Ehető lesz, ne aggódj. Már jó páran megcsinálták és eddig mindenki sikerrel járt. :-)

      Törlés
    2. Köszi szépen a választ. Valószínűleg kicsi volt a tepsi.:-)

      Az íze tényleg nagyon jó lett, szuper a recept.:-)

      Törlés
    3. Nagyon szívesen.:-) Örülök, hogy ízlett!
      Akkor legközelebb vagy nagyobb tepsi vagy fele mennyiség :-)

      Törlés
    4. Úgy teszek.:-) Még lenne egy kérdésem... Ha vegetáriánusnak csinálnám, és szeretném a zselatint lecserélni pektinre, akkor abból mennyit kellene beletenni? És mikor? Vagy valami másra kellene cserélni? Persze nem tragédia, ha kicsit folyós lesz, de zselatinnal olyan szépen összeállt, jó lenne legalább hasonló hatást elérni. Hátha te tapasztalt háziasszonyként tudod a választ...

      Törlés
    5. Én a helyedben az agar agar-t próbálnám ki. Még nem volt hozzá szerencsém, de sokan dícsérik. Itt olvashatsz róla: http://aprosef.hu/cikk/zselesito_anyagok_1

      Törlés
    6. Szívesen! :-) Majd írd meg, hogy sikerült a vega változat. Nagyon kíváncsi vagyok!!!

      Törlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Muszáj Dw sütőliszt ?

    VálaszTörlés
  7. Szia!😊Nem muszáj, de én ezzel a ch csökkentett liszttel sütök a legszívesebben. Más liszttel nem biztos, hogy működnek az arányok.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...