2012. december 22., szombat

Linzervirágok áfonyalekvárral (diabetikus)


Igazi nagymama-féle linzer, csak diabetikusra hangolva :-)

Elképzelhetetlen a Karácsony linzer nélkül. Elkészítettem hát a diabetikus változatát. Hogy még ünnepibb legyen, áfonyalekvárral tapasztottam össze őket. Nem csak szépek, hanem igazán finomak is. A recept eredete ismeretlen, mindenki valakinél látta. Én Bors & Pepper-nél.

Ha pálcikát szúrunk bele mielőtt összeragasztjuk,
kész a sütinyalóka :) 

Hozzávalók 2 tepsihez:
-30 dkg diabetikus liszt
-20 dkg vaj
-10 dkg nyírfacukor por
-1 kk vanília
-1 kisebb tojás
-csipet só 
-1 kávéskanál reszelt citromhéj
-diabetikus áfonya lekvár

Elkészítés:
A vajat nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Ez azért fontos, mert a linzernél az a lényeg, hogy ne melegedjen meg a tészta. Ha lereszeljük a zsiradékot, nem kell annyit tapicskolni és könnyen összeáll majd.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk 

A száraz hozzávalókat vegyítsük el, morzsoljuk el benne a vajat és dolgozzuk bele a tojást. Itt megjegyzem, hogy a recept szerint csak a tojás sárgájára van szükség, viszont nekem nem állt össze a tészta, így belekerült a fehérje is. Pont jó így! Gyúrjuk össze, és legalább 30 percre tegyük a hűtőbe. Persze akár egész éjszaka ott hagyhatjuk.

Bármilyen lekvárral finom,
de az áfonya olyan karácsonyi :-) 

Nyújtsuk ki vékonyra (a legjobb két réteg folpack vagy sütőpapír között, így nem kell plusz liszt), és szaggassunk ki belőle tetszőleges formákat. Ami nagyon fontos: azonos méretű formákat használjunk, hogy pontosan ki tudjuk majd számolni egy db CH tartalmát!!!  Rakosgassuk sütőpapírral bélelt tepsire és 10-12 perc alatt süssük aranysárgára. Még melegen kenjük meg az áfonya lekvárral és ragasszunk össze kettőt-kettőt. Nekem 48 db linzer lett belőle (24 összeragasztott példány).




10 megjegyzés:

  1. Csodaszép linzerek! Boldog karácsonyt!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen! :-)
    Békés Boldog Ünnepeket Neked is!

    VálaszTörlés
  3. Anna, mint diabetikus liszt, mit használsz? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      A DW-t szeretem leginkább,de ezt úgy emlékszem, Diabestar süteményliszt keverékkel sütöttem. Ez is nagyon jó. :)

      Törlés
  4. Köszi!!
    A Diabestarnak használom a kenyeres lisztjét, az nekem is bevált. Sajnos sehol nem kapok a sütis lisztből :( A legelején update lisztet használtam, de a szója és az ára miatt hanyagolom. Most tk búzalisztet vettem, kipróbálni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs mit! :)
      Én talán az Auchan-ban vettem a sütiset. Ha látok valahol,szólok. Jó?

      szia

      Törlés
  5. Köszi, az jó lesz!!! Az auchanba akármikor megyek, csak kenyeres van :( Azt ott szoktam venni, de sütiset nagyon kevés helyen lehet kapni :(

    VálaszTörlés
  6. Kedves Anna, a segítségedre van szükségem. :) Annámnak csak a dw negyedannyi cukorpótlót használhatom, viszont ha azt teszek bele, akkor ügye a mennyiség nem fog stimmelni :(. Fog hiányozni belőle az a 6-7 dkg "porcukor", ezt mivel helyettesíthetem, hogy a tészta állaga jó legyen? Köszi, boldog ünnepvárást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Évi!
      Pótold ki eritrittel. Az nem olyan édes, mint a cukor és így nem kerül bele plusz szénhidrát sem. (Megnéztem a DW negyedannyit, abban is ez van. A steviától lesz olyan édes). Ez a linzer elbírja azt a plusz édességet amit így kap. Csak arra figyelj, hogy az eritritet forgókéses robotgéppel (vagy kávédarálóval) dolgozd meg egy kicsit, hogy a szemcséktől ne legyen pöttyös a tásztád. Ehhez a porcukor állagú édesítő a jó.
      Neked is jó készülődést, csodás sütiket és Boldog Ünnepeket kívánok! :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...