Igazi nagymama-féle linzer, csak diabetikusra hangolva :-) |
Elképzelhetetlen a Karácsony linzer nélkül. Elkészítettem hát a diabetikus változatát. Hogy még ünnepibb legyen, áfonyalekvárral tapasztottam össze őket. Nem csak szépek, hanem igazán finomak is. A recept eredete ismeretlen, mindenki valakinél látta. Én Bors & Pepper-nél.
Ha pálcikát szúrunk bele mielőtt összeragasztjuk,
kész a sütinyalóka :)
Hozzávalók 2 tepsihez:
-30 dkg diabetikus liszt
-20 dkg vaj
-10 dkg nyírfacukor por
-1 kk vanília
-1 kisebb tojás
-csipet só
-1 kávéskanál reszelt citromhéj
-diabetikus áfonya lekvár
Elkészítés:
A vajat nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Ez azért fontos, mert a linzernél az a lényeg, hogy ne melegedjen meg a tészta. Ha lereszeljük a zsiradékot, nem kell annyit tapicskolni és könnyen összeáll majd.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk
A száraz hozzávalókat vegyítsük el, morzsoljuk el benne a vajat és dolgozzuk bele a tojást. Itt megjegyzem, hogy a recept szerint csak a tojás sárgájára van szükség, viszont nekem nem állt össze a tészta, így belekerült a fehérje is. Pont jó így! Gyúrjuk össze, és legalább 30 percre tegyük a hűtőbe. Persze akár egész éjszaka ott hagyhatjuk.
Bármilyen lekvárral finom,
de az áfonya olyan karácsonyi :-)
Nyújtsuk ki vékonyra (a legjobb két réteg folpack vagy sütőpapír között, így nem kell plusz liszt), és szaggassunk ki belőle tetszőleges formákat. Ami nagyon fontos: azonos méretű formákat használjunk, hogy pontosan ki tudjuk majd számolni egy db CH tartalmát!!! Rakosgassuk sütőpapírral bélelt tepsire és 10-12 perc alatt süssük aranysárgára. Még melegen kenjük meg az áfonya lekvárral és ragasszunk össze kettőt-kettőt. Nekem 48 db linzer lett belőle (24 összeragasztott példány).
Csodaszép linzerek! Boldog karácsonyt!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :-)
VálaszTörlésBékés Boldog Ünnepeket Neked is!
Anna, mint diabetikus liszt, mit használsz? :)
VálaszTörlésSzia!
TörlésA DW-t szeretem leginkább,de ezt úgy emlékszem, Diabestar süteményliszt keverékkel sütöttem. Ez is nagyon jó. :)
Köszi!!
VálaszTörlésA Diabestarnak használom a kenyeres lisztjét, az nekem is bevált. Sajnos sehol nem kapok a sütis lisztből :( A legelején update lisztet használtam, de a szója és az ára miatt hanyagolom. Most tk búzalisztet vettem, kipróbálni. :)
Nincs mit! :)
TörlésÉn talán az Auchan-ban vettem a sütiset. Ha látok valahol,szólok. Jó?
szia
Köszi, az jó lesz!!! Az auchanba akármikor megyek, csak kenyeres van :( Azt ott szoktam venni, de sütiset nagyon kevés helyen lehet kapni :(
VálaszTörlésNa majd én meglesem legközelebb! :)))
TörlésKedves Anna, a segítségedre van szükségem. :) Annámnak csak a dw negyedannyi cukorpótlót használhatom, viszont ha azt teszek bele, akkor ügye a mennyiség nem fog stimmelni :(. Fog hiányozni belőle az a 6-7 dkg "porcukor", ezt mivel helyettesíthetem, hogy a tészta állaga jó legyen? Köszi, boldog ünnepvárást!
VálaszTörlésSzia Évi!
TörlésPótold ki eritrittel. Az nem olyan édes, mint a cukor és így nem kerül bele plusz szénhidrát sem. (Megnéztem a DW negyedannyit, abban is ez van. A steviától lesz olyan édes). Ez a linzer elbírja azt a plusz édességet amit így kap. Csak arra figyelj, hogy az eritritet forgókéses robotgéppel (vagy kávédarálóval) dolgozd meg egy kicsit, hogy a szemcséktől ne legyen pöttyös a tásztád. Ehhez a porcukor állagú édesítő a jó.
Neked is jó készülődést, csodás sütiket és Boldog Ünnepeket kívánok! :-)