2012. december 26., szerda

Egy tepsiből kétféle:Piskóta diós és mákos bejgli töltelékkel (diabetikus)

Szeretem a bejglit. Az ízét, a töltelék állagát kifejezetten imádom. A tésztáját már kevésbé.
Így pattant ki a fejemből a gondolat, hogy egy könnyű piskótát töltök meg vele.
A legnagyobb tepsiben sült a joghurtos tészta, a felébe a mákos, a másikba a diós bejgli-töltelék került, a tetejét pedig lágy tejszínhabbal vontam be.
Így rögtön kétféle sütemény került az asztalra egyetlen sütéssel.
Mindenki megnyalta utána mind a tíz ujját!
Biztos, hogy jövőre is megsütöm. És azután is, minden Karácsonykor.
Hozzávalók 24 szelethez:
A piskótához:
-20 dkg diabetikus liszt
-12 dkg nyírfacukor
-8 tojás
-200 g natúr joghurt
-2 dl olaj
-1/2 csomag sütőpor
-1,5 tk szódabikarbóna
-1 csipet só

A diós töltelékhez:
-25 dkg darált dió
-4 dkg nyírfacukor
-1 ek folyékony édesítő
-3 dl víz
-1 tk reszelt citromhéj
-6 szem szegfűszeg
-1 késhegynyi vanília velő
-1 tk rum aroma
A tetejére:5 dkg dió,
200 ml tejszín

-1 cs. habfixáló

A mákos töltelékhez:
-20 dkg mák
-4 dkg nyírfacukor
-1 ek folyékony édesítő
-3 dl víz
-1 tk reszelt citromhéj
-6 szem szegfűszeg
-1 késhegynyi vaníliavelő
A tetejére:1-2 ek egész mák,200 ml tejszín

-1 cs. habfixáló

Elkészítés:

A tölteléket érdemes már előző nap (vagy még előbb) elkészíteni.Egy lábosban forraljuk fel a vizet
a cirtomhéjjal, a nyírfacukorral, a szegfűszeggel és a vaníliával, majd öntsük hozzá a darált diót és forraljuk el belőle az összes nedvességet. Amikor pöfögve forr, akkor már elzárhatjuk alatta a lángot. Adjuk hozzá az édesítőt, keverjük el és hagyjuk teljesen kihűlni.A mákos töltelék ugyanúgy készül, mint a diós, de itt nem nagyon lesz mit elforralni, mert a mák felszívja a nedvességet. Csak forrázzuk le, öntsük bele az édesítőt és hűtsük le.A szegfűszeget elég felhasználás előtt kiszedegetni belőle.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.Szitáljuk egy tálba a lisztet, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát.Keverjük hozzá az olajat és a joghurtot.Válasszuk szét a tojásokat.
A cukor kétharmadát adjuk a sárgájához, a többit a fehérjéhez.

A fehérjéből verjünk kemény habot, a sárgáját pedig addig keverjük, amíg a cukor teljesen felolvad és a tojás kifehéredik.
A lisztes keverékhez először keverjük hozzá a cukros tojás sárgáját, majd óvatosan forgassuk bele a tojáshabot.

Egy nagy tepsi alját béleljük ki sütőpapírral és öntsük bele a tésztát.
Toljuk az előmelegített sütőbe és kb. 25-30 perc alatt süssük készre.
Ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert összeesik!!!

Amikor langyosra hűlt, húzzuk le róla a sütőpapírt és először keresztben vágjuk félbe, majd hosszában. ( Így két kisebb piskótánk lesz, amit megtölthetünk).
A tejszínt verjük fel a két habfixálóval.

A hab felét osszuk el a kétféle töltelékben és óvatosan forgassuk bele.
Töltsük meg a piskótákat és borítsuk rájuk a felső lapokat.
A tejszín másik felét simítsuk el a sütik tetején, és a mákosat szórjuk meg az egész mákkal, a diósat pedig a durvára tört dióval. (Én száraz serpenyőben illatosra pirítottam, kihűtöttem, és úgy szórtam rá.

Néhány órára tegyük be a hűtőbe, csak utána szeleteljük.
Jó étvágyat! :-)

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...