2014. június 19., csütörtök

Málnás tejberizs torta (diabetikus)


Nővérkém születésnapján a diabetikus puncs tortán-, kinder tejszeleten-, és epres tejpudingon kívül volt még ínycsiklandó cukormentes finomság: a tejberizs torta! Kakaós piskótával és a töltelékben jó sok meggyel... A nagytestvér tud valamit! :-) Rögtön beindult a fantáziám, és megálmodtam a málnás verziót. A saját tésztámat használtam hozzá. Vaníliásat. :-)


Hozzávalók egy  18cm-es formához:
-7,5 dkg DiaWellness sütőliszt
-5 dkg nyírfacukor
-3 tojás
-7,5 dkg natúr joghurt
-0,5 dl olaj
-1 tk sütőpor 
-egy csipet vanília velő 
-egy csipet só
A töltelékhez:
-10 dkg rizs
-150 ml víz
-2 ek folyékony édesítő
-350 ml tej
-1 kezeletlen citrom reszelt héja
-egy csipet vanília velő 
-200 ml habtejszín
-15 dkg gurulós málna
-10 g zselatin


Elkészítés:
Válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját keverjük fehéredésig a nyírfacukorral. Adjuk hozzá a vaníliát, az olajat és a joghurtot, és ezekkel is alaposan keverjük össze. Szitáljuk át a lisztet a sóval és a sütőporral, és adjuk a "cukros" tojássárgájához. Végül verjük kemény habbá a tojások fehérjét, és óvatosan forgassuk a tésztába. Simítsuk sütőpapírral bélelt tortaformába, és toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe. Tűpróbáig süssük. (kb 35 perc) Várjunk, míg kihűl. Fordítsuk meg és húzzuk le róla a sütőpapírt, majd vágjuk félbe. A rizst mossuk át, és 150 ml vízben a folyékony édesítővel, egy csipet vaníliával és a reszelt citromhéjjal tegyük fel főni. Amikor elkezdte elfőni a vizet, öntsünk hozzá 300 ml tejet és kevergetve főzzük készre. Ha elkészült, hagyjuk hűlni. A hideg (!) tejszínt verjük fel, a málnát mossuk meg. A maradék tejet melegítsük fel, oldjuk fel benne a zselatint, és keverjük el a tejberizsben. Forgassuk bele a tejszínhabot és a málnát. Töltsük meg vele a tortát, és néhány órára tegyük a hűtőbe dermedni. 


Ui: a sütőpor helyett használhatunk szódabikarbónát, a vanília velő helyett pedig kivonatot is. Ha kicsinek bizonyul a mennyiség, megsüthetjük 28 cm-es formában is, így a hozzávalók mennyiségét duplázni kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...