2014. június 28., szombat

Málnás túrógombóc cukormentesen :-)



Nagyjából egy évvel ezelőtt próbáltam először málnás túrógombócot előállítani. Az akkori kísérlet katasztrófába fulladt, de most sikerült tökéletes gombócokat gyártanom :-) Szokás szerint menet közben mindent méricskéltem, így most megoszthatom veletek a receptet. 


Hozzávalók kb 20 darabhoz:
-450 g túró
-20 szem málna 
-2 tojás
-7 dkg búzadara
-2 dkg nyírfacukor
-7,5 dkg zsemlemorzsa
-1 csipet só
-olaj.


Az édes tejfölhöz:
-250 g tejföl
-2 dkg nyírfacukor
-egy csipet vaníliavelő

A málnaszószhoz:
-15 dkg málna
-2 dkg nyírfacukor
-pici víz.
+A szóráshoz nyírfacukor por!


Elkészítés:
Törjük össze a túrót. Keverjük alaposan össze a sóval, a búzadarával,a nyírfacukorral és a tojásokkal. (Én egész tojásokat használtam, nem tetszik a tojáshabos verzió). Tegyük néhány órára a hűtőbe pihenni. Az enyém egy egész éjszakát pihent, másnap munka után már pikk-pakk kész lettem vele. Kevés olajon pirítsuk meg a zsemlemorzsát. Egy nagyobb lábosban forraljunk enyhén sós vizet. A túróból formázzunk gombócokat, mindegyik közepébe tegyünk egy szem málnát. Kisebb adagokban tegyük a lobogó vízbe és főzzük, amíg fel nem jönnek a víz felszínére. Szűrőkanállal szedjük ki és hempergessük meg a zsemlemorzsában. 
A málnát a nyírfacukorral és egy nagyon pici vízzel pároljuk meg (épp csak forrjon egy kicsit), és turmixoljuk össze. A tejfölt keverjük el a nyírfacukorral és a vaníliával.
Tálaláskor locsoljuk meg a gombócokat a vaníliás tejföllel, és kis pohárban kínáljuk hozzá a málnaszószt. Nyírfacukor por mindenképp kell rá, mert önmagában nem túl édes. És azért, mert a túrógombóc porcukorral jó!!! :-)


Persze ez a túrógombóc málna nélkül is megállja a helyét, így szezonon kívül is nekifighattok. Jó hír, hogy mirelitből is működik, úgyhogy csak az ízlés fogja eldönteni, ki hogyan készíti. 

2 megjegyzés:

  1. Szia! Kérlek nézz be hozzám: http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/2014/07/vandordij-liebster-award.html
    Köszönöm! Üdv: Ági

    VálaszTörlés
  2. Szia Ági!
    Köszönöm szépen, már tovább is adtam ;-)
    Üdv, Anna

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...