Ha farsang, akkor fánk. A méltán híres churros almás verzióját találtam ki. A tésztában több, mint kétszer annyi alma van mint liszt, így tényleg pehelykönnyű a tésztája. Még forrón fahéjas "cukorba" hempergettem őket, és a vaníliás sült pudingba mártogatva ettük. Ami azt illeti, egyetlen probléma azért van vele: nem lehet abbahagyni...
Hozzávalók 4 személyre:
-225 g alma (magház nélkül mérve)
-100g DW sütőliszt
-3 tojás
-40 g nyírfacukor
-5 dkg vaj
-250 ml víz
-2 ek eritrit
-2-3 tk fahéj
-olaj a sütéshez.
Elkészítés:
Az almát szabadítsuk meg a magháztól, és reszeljük le finom lyukú reszelőn. Megpucolni nem kell, a héjában van a vitamin :)
Egy lábosba mérjük ki a vizet, adjuk hozzá a nyírfacukrot, a vajat, a reszelt almát és forraljuk fel.Szórjuk bele a lisztet és folyamatosan kevergetve dolgozzuk addig a tésztát, amíg el nem válik az edény falától.Ekkor húzzuk le a tűzről és egy kicsit hagyjuk hűlni.Ha már nem forró, egyenként(!) üssük bele a tojásokat és dolgozzuk el. Először úgy fest, mintha nem akarna elvegyülni,
de fél perc kevergetés után már szépen felveszi a tojást, és jöhet a következő.Várjuk meg, míg kihűl a tészta, majd töltsük nyomó zsákba és forró olajban süssünk belőle kis csíkokat.
Szedjük papír törlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd hempergessük meg a fahéjjal elkevert eritritben.
Mivel lehetetlen egyforma fánkokat csinálni, a pontos CH számolás miatt a kész fánkokat mérjük le, és a súlyuk alapján osszuk 4 felé.
Tálaljuk az extra vaníliás sült pudinggal. Ebbe mártogatva nagyon- nagyon finom!
A tésztából ügyesebb kezű konyha tündérek más formákat is "rajzolhatnak" az olajba.
Én a szerelmesek napja közeledtével szív alakút sütöttem.
szia! alig várom, hogy elkészítsem, de a finom lyukú reszelő pontosan melyik is? tudom meglehetősen amatőr kérdés, de inkább felteszem, mint elrontsam. előre is köszönöm! :)
VálaszTörlésági
Szia! Így nehéz leírni... A 4 oldalú reszelőn van két hasonló alakú lyuk.
TörlésAbból a kisebb. A sajtot is azon szokták reszelni.
Ha így sem vagy biztos a dolgodban,akkor írj, és lefotózom Neked. :)
igen, aztán valahogy rájöttem, hogy arról van szó. de nem tudom, nekem nem jött be ez a recept. annyira olajos lett. egyébként egyszer már csináltam churrost és akkor nagyon sok almámra pillantva már egyszer egy józan paraszt receptet kerekítettem belőle, szóval volt már egy saját almás churros receptem, amit nem találtam sehol... no, mindegy, majd legközelebb. (egyébként kókusszal sűrítettem még a második sütésnél, mikor már éreztem, hogy ezt nem tudom a bulin felszolgálni és sokat dobott rajta!!)
Törlésági
Szia Ági!
TörlésHa elég forró az olaj, és papírtörlőre szeded, akkor nem szabad, hogy túl olajos legyen.
Sajnálom, hogy neked nem tetszik :(
Az a 225 g alma azért nem olyan sok...
Remélem, legközelebb már sikerélményekről számolsz be! :)
Legyen szép napod!
Anna
Elkészítettem:) Az alma pucolásba kicsit belemerültem, így sokkal több almám lett (nagyon sokkal több: 1,2kg...) Így az arányok már csak hozzávetőlegesen maradtak meg. A szíves forma volt a lényeg, az első egy-kettő félresikerült formát követően csak úgy özönlöttek a szuper formák. Bátran ajánlom akinek nincs kinyomózsákja, egy zacskóval is tökéletesen meg lehet oldani. A ny.cukor és az erit. helyett én csak steviát használtam (ez volt itthon) és a készekre csak fahéjat szórtam és alma lekvárral kínáltam, de így is ízlett nagyon mindenkinek :) Köszi a receptet, nagyon fini lett :D
VálaszTörlésÜdv, Rózsa
Kedves Rózsa!
VálaszTörlésNagyon köszönöm a részletes beszámolót!
Örülök, hogy jól sikerült és ízlett a családnak! :-)
Az alma lekvár is nagyon jól hangzik! Remélem, továbbra is benézel hozzám, és találsz még olyan csemegéket, amiket elkészítesz majd.
Nem készültek fotók a szívecskékről? Szívesen megmutatnám a blog fb oldalán. Hmmm?
Legyen szép napod:
Anna
Háát már az utolsó darab is elfogyott, de legközelebb észben tartom és nem felejtem el lefotózni :) Az biztos, hogy sűrűn visszanézek még, mert nagyon tuti recepteket találtam (bátran mondhatom, hogy az eddigi legjobb recepteket, mióta figyelni kell a CH-t azóta amúgy is bajban vagyok, hogy mit kellene elkészíteni) Köszi a recepteket és gratulálok a blogodhoz :)
VálaszTörlésÜdv, Rózsa
Drága Rózsa!
TörlésNagyon-nagyon köszönöm a szép szavakat!!! :)
Fülig ér a szám... :-D
Örülök, hogy rendszeresen olvasod a blogot, és hogy ennyire tetszik, amit csinálok!
Hogy a legjobb receptek?! Hízik a májam... :)
Igyekszem továbbra is megfelelni az elvárásoknak.
(Most épp céklás-málnás brownie-t készülök sütni).
Rengeteg a tervem, és a soraidat olvasva minden okom megvan rá, hogy megvalósítsam őket.
Szép napot, jó főzőcskézést és kellemes hétvégét kívánok!
Anna