2013. január 22., kedd

Snidlinges juhtúróval töltött csirkemell zöldséges kuszkusszal


Túlzás nélkül állíthatom, hogy ez volt az eddigi egyik legfinomabb ebéd, amit főztem.

Fontosnak tartom, hogy változatosan táplálkozzunk, ezért a mai menüben a köret nem más, mint a kuszkusz. Algéria, Marokkó és 
Tunézia számtalan variációjú tradicionális eledelének az alapja az acélos durumbúza darája. A durumbúza mellett készülhet más gabonákból is, például árpából, kölesből, kukoricából, árpacsírából vagy akár kenyérmorzsából is.Készíthető sósan és édesen, főételként vagy köretnek.A legfontosabb szabály, hogy másfélszeres mennyiségű folyadékkal forrázzuk le, ezután lefedve hagyjuk párolódni a gőzében, és már kész is van. :-) 
Most "Toscana" zöldségkeverékkel készítettem, ebben már eleve van olíva olaj és zölfűszerek. Persze bármilyen más zöldségkeverék megteszi, amit kedvünk szerint ízesíthetünk. A tejfölben "fürdetett", snidlinges juhtúróval töltött csirkemell mellé ki sem lehetne találni jobb köretet.

Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell filé
-25 dkg sovány túró
-12,5 dkg juhtúró
-1 púpos ek snidling
-2 kis pohár tejföl
-1 bögre (20 dkg) kuszkusz
-1,5 bögre zöldség alaplé
-400 g "Toscana" zöldségkeverék
-só, fokhagyma pehely, szárnyas fűszerkeverék, olíva olaj
Elkészítés:
A húst tisztítsuk meg, és vágjunk belőle minél nagyobb szeleteket. ( Én a két nagy mellből 4 szeletet vágtam).
Kicsit ütögessük ki.
Hintsük meg mindkét oldalát a szárnyas fűszerkeverékkel.
Egy villával törjük össze a túrót és a juhtúrót és adjunk hozzá 1 ek tejfölt, ízlés szerint fokhagyma pelyhet, a snidlinget és sót, majd alaposan dolgozzuk össze.
Terítsük ki a csirkemelleket és egyenlően osszuk el rajta a tölteléket, hajtsuk félbe, majd fogpiszkálóval vagy spéktűvel tűzzük meg, hogy a túró ne tudjon megszökni.:-)
Egy serpenyőben leheletnyi olajon pirítsuk meg mindkét oldalukat, majd sorakoztassuk őket kikent tűzálló tálba.
A többi tejfölt ízesítsük sóval és a fokhagyma pehellyel, és locsoljuk a hústekercsekre.
Közepesen meleg sütőben alufóliával lefedve süssük kb 30 percig, majd vegyük le a fóliát és forró sütőben süssük készre. ( Amíg meg nem pirul a teteje). Érdemes időnként meglocsolni az alatta rotyogó tejfölös szafttal.
A zöldség alaplevet forraljuk fel, keverjük el benne a kuszkuszt, zárjuk el alatta a lángot és lefedve hagyjuk állni 20 percig. KUKUCSKÁLNI NEM SZABAD! A saját gőzében fog párolódni. Ha lesünk, kiszökik és nem lesz jó. 20 perc múlva keverjük át egy villával.
Pici olíva olajon pároljuk- pirítsuk meg a zöldséget. Adjuk hozzá a kuszkuszt és vegyítsük össze.
A megsült hústekercseket néhány perc pihentetés után szeleteljük fel. Tálaljuk a zöldséges kuszkusszal és locsoljuk meg a szafttal.

Jó étvágyat! :)))
Garantálom, hogy ízleni fog!


6 megjegyzés:

  1. Kuszkuszt még sosem készítettem, hogyan érdemes?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nekem is ez volt a második, vagy harmadik próbálkozásom. A lényeg, hogy a fent leírt arányokkal és módon készítsd el. ( A kuszkusz másfélszerese legyen a folyadék).
      Innentől csak a fantáziád szab határt. Lehet édesen is, sósan is, hússal- hús nélkül, zöldséggel keverve, vagy tölteléknek...
      Nekem az első verzió is nagyon ízlett:http://kakukkfu-hortobagyianna.blogspot.hu/2012/09/juhturos-lilahagymas-kuszkusszal.html
      Próbáld ki bátran. Egyszerűen és gyorsan kész van, és nagyon finom. :)
      szia

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Az volt. :)
      Tényleg csak ajánlani tudom! :)))

      Törlés
  3. Nagyon tetszik. Ez lesz a holnapi ebéd. Köszönöm. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! Remélem, Nektek is úgy fog ízleni, mint nekünk :)
      Jó étvágyat hozzá! Majd írd meg, milyen volt :)
      És én köszönöm, hogy olvasol :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...