2014. május 27., kedd

Cukormentes téli fagyi házilag

:-) :-) :-)




Igazi retro édesség házilag, ta-dammm! :-D Nem is én lennék, ha például TÉLEN készült volna. De mit csináljak, ha pont az év első kánikulához közeli napján lapozgattam egy régi Nők Lapja Konyhát, és akadt meg a szemem egy hasonló recepten?! 


Hozzávalók 10 darabhoz:
-400 ml habtejszín
-100 g 74%-os étcsokoládé
-40 g vaj
-150 g nyírfacukor
-1 tk vanília kivonat
-1 csipet só
-10 fagylalt tölcsér (sima ostya)

A csoki burokhoz:
-100 g 74%-os étcsokoládé
-35 g vaj.
 Ebből maradni fog, de ennyi kell, hogy szépen meg tudjuk mártani a betöltött tölcséreket. 


Elkészítés:
100 g csokoládét 4 dkg vajjal vízgőz fölött olvasszunk fel. A hideg (!) tejszínt egy csipet sóval és a nyírfacukorral verjünk habbá. Ízesítsük a vanília kivonattal, és óvatosan forgassuk össze a langyosra hűlt csokival. A tölcsérekbe kanalazzuk csurig a krémet és simítsuk le. A hűtőben hagyjuk kicsit dermedni. Olvasszuk fel a maradék csokit két teáskanál (3,5 dkg) vajjal, és egy gyors mozdulattal mártsuk bele a tölcsérek tetejét. Tegyük vissza a hűtőbe, míg a csokiburok megdermed a tetején. Kis idő múlva már fogyasztható, de az állaga másnapra az igazi. És valami különös okból kifolyólag a tölcsér sem ázik el ... ;-)


A tölcsér tápértékéről Max-nél találtam infókat:

Ostyatölcsér sima kicsi (3,7 g-os, 1-2 gombóchoz) 
Energia kj / kcal: 60 / 14
Fehérje: 0,5
Zsír: 0,2 
Szénhidrát: 2,6

Ostyatölcsér sima nagy (7 g-os)
Energia kj / kcal: 107 / 26 
Fehérje: 0,9
Zsír: 0,3 
Szénhidrát: 4,8

Jó étvágyat! ;-)



4 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...