2014. május 22., csütörtök

Fahéjas mini csigák Tündi lisztjéből (diabetikus)


A diabetikus kakaós csiga után végre elkészült a fahéjas testvére is. Most Zellei Tündi kelt tészta lisztjét használtam, emiatt a receptet is módosítottam kicsit. Ahány féle liszt, annyiféleképp viselkedik. Különösen igaz ez a szénhidrátcsökkentett lisztekre. Egy kicsit több tej és tejföl, némi izom munka, és kívül ropogós, belül puha fahéjas csigáim születtek. Szám szerint 30 ! :-D 


Hozzávalók:
-60 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz (+ egy kevés a nyújtáshoz)
-2,5 dkg élesztő
- csipet cukor
-1 tojás
-200 g tejföl
-25 dkg margarin
-14dkg eritrit + egy kevés a szóráshoz
-2,5 dl tej
-1 púpos ek fahéj
-1 tk vanília kivonat.


Elkészítés:
Az élesztőt morzsoljuk bele 1,5 dl langyos cukros tejbe, és futtassuk fel. ( Az az egy csipet cukor hagyományos legyen, különben nem fog felfutni az élesztő ). Szitáljuk a lisztet egy csipet sóval egy tálba és készítsünk mélyedést a közepébe. Ide öntsük a felfutott élesztőt, a tojást, a tejfölt és a margarint.
FONTOS, HOGY MINDEN HOZZÁVALÓ LANGYOS LEGYEN!Alaposan dolgozzuk össze a tésztát  és letakarva meleg helyen kelesszük a duplájára. A megkelt tésztát felezzük el, és egy pici liszttel nyújtsuk ki téglalap alakúra. Keverjük össze a fahéjat 12 dkg eritrittel és terítsük szét a kinyújtott lapokon. Tekerjük fel, vágjuk két ujjnyi szeletekre. A szeleteket fektessük le, és a tenyerünkkel kicsit lapítsuk szét. A csigák tetejét és oldalát mártsuk a kiszóródott fahéjas eritritbe (mert bármit csinálunk, egy kicsi úgy is ki fog szóródni). :-) Rakosgassuk őket sütőpapírral bélelt sütőlemezre. (Maradjon köztük távolság, mert még nőni fognak). 15 percig letakarva hagyjuk pihenni. Toljuk őket 180 fokos sütőbe. Előmelegíteni nem muszáj, ha hideg sütőbe tesszük, még jobban kelnek.1 dl tejet édesítsünk eritrittel, ízesítsük a vanília kivonattal, és 30 perc után kenegessük meg vele a csigákat. Ha még ropogósabbra (és édesebbre) szeretnénk, a tetejét is szórjuk meg eritrittel.
Toljuk vissza a sütőbe, tekerjük feljebb a hőfokot, és süssük további 15 percig.


A csigák jól záródó dobozban vagy bezacskózva sokáig puhák maradnak, de akár le is fagyaszthatjuk, így aztán csak elő kell venni egyet-egyet és meg is van a tízórai vagy az uzsonna! :-)
Szerintem megunhatatlan. És ez az illat! Nyammm... ;-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...