2013. január 15., kedd

Csicsóka fánk (diabetikus)

Beköszöntött a farsangi szezon, ezért mindenképpen szerettem volna fánkot sütni.
Még volt itthon csicsóka, így kikísérleteztem egy jó kis csicsókás farsangi fánkot.
Került bele egy kis reszelt gyömbér is, de ez persze elhagyható.
A tésztája olyan jól sikerült, hogy még napokkal később is élvezet volt falatozni, amikor az utolsó darabokat pusztítottuk el. :-)
Hozzávalók kb. 26 db-hoz:
-500 g csicsóka (ebből 375 g püré lett)
-150 ml tej
-2,5 dkg élesztő
-1 kk cukor (nem nyírfacukor!)
-500 g diabetikus liszt ( Én most 50-50%-ban kevertem diabetikus süteménylisztet és ún. CH csökkentő lisztkeveréket)
-1 csipet só
-2 tojás sárgája
-2 tk rum aroma
-1 tk folyékony édesítő
-2 ek natúr joghurt
-8 dkg vaj
-a sütéshez olaj
+1 tk vanília velő,1  kisujjnyi darabka friss gyömbér (elhagyható)


Elkészítés:
Fontos, hogy minden hozzávaló langyos legyen!
A kétféle lisztet szitáljuk össze.150 ml langyos tejben keverjük el a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és adjunk hozzá1 kanálnyit a lisztből, majd langyos helyen futtassuk fel.
A csicsókát egy tiszta szivaccsal sikáljuk le és hideg, sós vízben főzzük puhára. (Vigyázat! A csicsóka az egyik percben nyersnek tűnik, a másikban pedig már szét is főtt! )
Ha megfőtt, törjük össze, és passzírozzuk át és hűtsük langyosra.
A lisztből vegyünk ki egy keveset a nyújtáshoz, a többihez keverjük hozzá a vaníliát egy csipet sót, majd adjuk hozzá  a csicsóka pürét, az olvasztott,de nem forró vajat, a joghurtot, a tojások sárgáját, a rum aromát és a folyékony édesítőt. Pucoljuk meg a gyömbért és reszeljük hozzá.
Dolgozzuk rugalmas tésztává és letakarva langyos helyen kelesszük a duplájára.
Ha megkelt kis liszttel megszórva nyújtsuk 2 cm vastagra és szaggassunk fánkokat belőle. Én 5,5 cm-es pogácsaszaggatót használtam.
Nyomjuk be a közepét és bő forró olajban süssük úgy, hogy először a lyukas felével lefelé tesszük bele és fedő alatt aranybarnára sütjük őket, majd megfordítjuk, és fedő nélkül a másik oldalát is átsütjük.
Konyhai papírtörlőre szedjük.
 Nyírfacukor porral meghintve és/vagy diabetikus barack lekvárral tálaljuk.


Jó étvágyat !



A csicsóka jótékony hatásairól itt olvashattok.





2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...