2013. szeptember 16., hétfő

Szülinapi tiramisu torta (diabetikus)


A szülinapos óhaja parancs! Már, ha nem egy piros Ferrarit szeretne az illető. Szerencsére nem autó volt a kívánság, hanem egy tiramisu torta. :-) Én is imádom, úgyhogy nagy lelkesedéssel álltam neki. És az előbb említett dolog miatt persze diabetikus verzióban készült ez is. 


Hozzávalók a piskótához:
-6 tojás
-12 dkg DW sütőliszt
-12 dkg nyírfacukor
-1 tk szódabikarbóna
-1/2 cs. sütőpor
-1 csipet só

Hozzávalók a krémhez:
-500 g mascarpone
-4 tojás
-3 ek folyékony édesítő
-1 kk vaníliavelő
-1 1/2 cs. (10g-os) zselatin
-6 ek meleg víz

A tejes kávéhoz:
-3 dl tej
-3 tk nescafé
-8 szem édesítő (vagy ízlés szerint folyékony)
-2 tk rum aroma

A tetejére:
-1 dkg keserű kakaó


Először készítsük el a piskótát:

Válasszuk szét a tojásokat. 10 dkg nyírfacukorral egy habverővel habosítsuk addig a tojások sárgáját, amíg a cukor elolvad és a tojás kifehéredik.A maradék nyírfacukorral és egy csipet sóval verjük kemény habbá a tojások fehérjét. Először a cukros tojássárgáját forgassuk bele óvatosan, utána a sütőporral és szódabikarbónával elkevert lisztet. Simítsuk sütőpapírral bélelt 22 cm-es tortaformába, és toljuk 175 fokra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegített sütőbe kb. 30 percre. A vége felé tűpróbával ellenőrizzük.  Ha megsült, hagyjuk hűlni. Vegyük ki a formából, húzzuk le róla a sütőpapírt, és vágjuk három részre. A tejeskávéhoz melegítsünk fel egy deci tejet, oldjuk fel benne a kávét és az édesítőt, majd öntsük fel a többi tejjel. A rum aromát a végén adjuk hozzá. A krémhez válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját adjuk a mascarpone-hoz a folyékony édesítő és a vanília társaságában, és alaposan keverjük össze. A tojások fehérjét verjük kemény habbá.  A zselatint oldjuk fel 6 ek forró vízben. Keverjük el kevés krémmel, majd öntük vissza a többihez, és dolgozzuk össze. Végül forgassuk bele a tojáshabot.


Állítsuk össze a tortát:
A legalsó tortalapot tegyük vissza a formába. A tetejét alaposan locsoljuk meg a rumos kávéval. Simítsuk rá a krém egyharmadát. A középső lap mindkét oldalára kerüljön kávé, majd jöhet a második adag krém. Végül az utolsó lap, aminek csak az alsó fele kap a kávéból. Ha a helyére tettük, kicsit nyomkodjuk meg, és simítsuk a tetejére a maradék krémet. A tetejére szitáljubk keserű kakaót, és tegyük néhány órára a hűtőbe, hogy megdermedjen. Macerásnak tűnik, pedig szerintem nem az. Ez egy könnyű, "nem lehet abbahagyni" torta, csupa ízzel. És annyi dícséretet zsebelhettek be vele, hogy csak na! :-)


Ui: A torta bevonásával én most nem vesződtem. Aki szeretné, felvert tejszínnel, vagy egy kis félretett krémmel kicsinosíthatja. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...