2013. november 7., csütörtök

Töki pompos tönkölylisztből


Manapság egyre több szabadtéri rendezvényen sütnek pompost. Ember legyen a talpán, aki ellen tud állni a kemencéből kikúszó illatoknak... Most tönkölylisztből sütöttem, de az eredeti receptet követve, a Príma konyha 2004. októberi száma alapján.A tésztája kívül ropogós, belül pihe-puha. A tetejére a hagyományos fokhagymás tejföl, szalonna, hagyma és sajt került. 


Hozzávalók:
-500 g fehér tönkölyliszt
-2,5 dkg élesztő
-2 közepes burgonya
-só
-langyos víz.
A tetejére:
-2 fej lila hagyma
-200g tejföl
-2 gerezd fokhagyma
-12 dkg kockázott bacon
-reszelt sajt


A meghámozott burgonyát vágjuk kockákra és sós vízben főzzük puhára. A lisztet szitáljuk mély tálba, nyomjunk mélyedést a közepébe, és krumplinyomóval nyomjuk ide a leszűrt burgonyát, majd hagyjuk kihűlni.Az élesztőt 2 dl langyos vízben futtassuk fel, majd öntsük a krumplis liszthez. Ízesítsük egy kiskanálnyi sóval, és dolgozzuk össze a tésztát.Dagasszuk addig, míg el nem válik az edény falától. (Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet vagy lisztet, a tészta állagától függően). Letakarva langyos helyen 1-1,5 óra alatt kelesszük a duplájára. A gáztepsit béleljük ki sütőpapírral. borítsuk rá a tésztát és lisztes kézzel húzzuk- nyomkodjuk akkorára, mint a tepsi. Szurkáljuk meg és pihentessük újabb 5-10 percig. 250-300 fokra előmelegített sütőben 5-10 perc alatt kell elősütni. Akkor jó, ha tapintásra érezzük, hogy kérget kapott a tészta. Vegyük ki a sütőből, és kenjük meg a kevés sóval és a zúzott fokhagymával ízesített tejföllel, szórjuk rá a szalonnát és a felaprított lila hagymát, végül szórjuk meg reszelt sajttal. Toljuk vissza a sütőbe, és süssük készre. (Bátran bízzuk magunkat az illatokra. Aki jobban bízik a vizuális benyomásokban, annak a piruló sajt fogja jelezni, hogy készen van). :-D

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretjük. Gyorsan el szokott fogyni nálunk is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt nem csodálom! Itt is gyorsan "párolog" ... :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...