2014. január 23., csütörtök

Habos mákos süti diabetikusan


Karácsonyra kaptam Tesómtól a Diabetikus finomságok nem csak cukorbetegeknek című könyvet. A következő recept rögtön megtetszett. Az igazat megvallva inkább megcsinálni akartam, megenni nem annyira. Az ilyen jellegű sütemény nem annyira az én világom. A receptúrán itt-ott változtattam, most az én verziómat mutatom meg.


Hozzávalók a tésztához:
-20 dkg CH csökkentett liszt (Diabestar sütőliszt)
-2 ek eritrit
-15 dkg vaj vagy margarin
-1 kis tojás
-1 kk szódabikarbóna
+ ha nem áll össze, kevés tejföl. (Nekem 2 púpos tk ment bele)
A töltelékhez:
-15 dkg darált mák
-10 dkg eritrit
-1 kk fahéj
-1 kezeletlen citrom reszelt héja
-15 dkg diabetikus szilvalekvár
-1,5 dl forró tej
+ folyékony édesítő, ha nem elég édes.
A tetejére:
-400 ml habtejszín
-2 ek eritrit
-1 csomag (20 g) zselatin
-5 dkg darált mák
-1 kk vanília kivonat


A lisztet keverjük össze az eritrittel és a szódabikarbónával, majd morzsoljuk össze a vajjal. Adjuk hozzá a tojást és gyúrjuk össze a tésztát. Ha nem áll össze, kevés tejfölt tegyünk hozzá. Letakarva pihentessük a hűtőben 2-3 órát.


A darált mákot szórjuk meg a fahéjjal és az eritrittel,  reszeljük bele az alaposan megmosott citrom héját, és öntsük rá a felforrósított tejet. Tegyük félre, amíg magába szívja a folyadékot. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe (30*20 cm).
villával szurkáljuk meg és 10 perc alatt süssük elő.
Vegyük ki  a sütőből, kenjük meg a szilvalekvárral és simítsuk rá a mákos tölteléket.Toljuk vissza a sütőbe és süssük készre. (20-25 perc). Ha elkészült hagyjuk teljesen kihűlni.


3 dl tejszínben keverjük el az eritritet és a vaníliát. Verjük kemény habbá, majd forgassuk bele az 5 dkg mákot. A maradék 1 tejszínt forrósítsuk fel, oldjuk fel benne a zselatint. Amikor feloldódott, lazítsuk egy kevés tejszínhabbal, majd öntsük vissza a többihez és óvatosan (de gyorsan) forgassuk össze.Simítsuk a süti tetejére, és tegyük a hűtőbe, míg megszilárdul a mákos hab a tetején. 


A tepsi mérete elég kicsi, mégis 30 szép szelet sütit lehet belőle vágni. Tapasztalat: ahhoz képest, hogy nem akartam belőle enni, meglepően gyorsan "párolgott". Az egyetlen dolog amin változtatnék, az a tészta mennyisége. Fele ennyiből tökéletes lenne a tészta, a töltelék és a hab aránya.


5 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Helló! Nagyon tetszik a recept, de (sajnos) nem diabetikusan szeretném elkészíteni. Működik a recept vajon ugyanezekkel az arányokkal? Előre is köszönöm a választ! Üdv: Heni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Heni!
      Elnézést kérek a kései válaszért. Külföldön töltöttem az ünnepeket, így nem tudtam időben válaszolni. Kérlek ne haragudj.
      Ha nem is ugyanezekkel az arányokkal, de működni fog. Két dologra kell figyelni. Az egyik, hogy az eritrit nem annyira édes mint a cukor, így utóbbiból kicsit kevesebb kell bele. A másik az, hogy a diabetikus lisztek általában több nedvességet szívnak fel, mint a hagyományos, ezért lehet, hogy neked tejföl nem is kell majd a tésztába.
      Remélem, a megkésett válaszom ellenére elkészíted majd a sütit. :-)
      Minden jót, Anna

      Törlés
    2. Szia Anna! Köszönöm a válaszod! :) Elkészítettem a sütit, igaz nem diabetikusan, de így is nagyon finom lett! Az arányokon nem sokat változtattam, picivel több cukrot raktam a mákhoz darálás közben. Egyébként nagyon jó recept, köszönöm hogy megosztottad velünk. Remélem jól teltek az ünnepek. Sikerekben és boldogságban gazdag új évet kívánok neked és szeretteidnek! Üdv: Heni

      Törlés
    3. Örülök, hogy jól sikerült! :-)
      Boldog Új Évet Kívánok én is. És még sok-sok finom sütit! :-D

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...