2013. május 14., kedd

Medvehagymás malfatti sajtszószban



Hát, elkészült a medvehagymás malfatti. Egy hét alatt másodszor. Az elsőről ugyanis sikerült véletlenül letörölnöm az összes képet :-( Sebaj, olyan finom, hogy nem bántuk! A receptet Antivalinál találtam, amikor a medvehagyma túrákat vadásztuk a neten. Nem is tudom, hogy a furcsa nevébe szerettem bele, vagy csak a tudat hozott lázba, hogy tele van medvehagymával, minden esetre felkerült a "főzzükeztmegminélelőbb" listámra. Hogy mi fán terem a malfatti ?!  Vali így ír róla:
"A malfatti, szó szerint "rosszul sikerült", mivel kézzel formázott, nem éppen szabályos alakú, eredetileg spenótból vagy mángoldból és ricottából készült pillekönnyű gombóc. Tálalják zsályás vajjal, könnyű paradicsomszósszal. "
Hát most medvehagymából készült, és sűrű sajtszósszal. Az eredeti recept ricottával készül, de volt itthon még 30 dkg sima tehéntúró, így inkább azt használtam fel hozzá. Csak hozzáadtam egy kis tejfölt, robotgéppel krémesítettem, és teljesen olyan állaga lett, mint az egyik jó nevű cég ricottájának.


Hozzávalók 4 személyre:
-35 dkg medvehagyma
-30 dkg túró
-1 ek tejföl
-2 tojás
-15 dkg diabetikus liszt
- 2 ek reszelt parmezán
-só, őrölt szerecsendió
-1-2 ek vaj vagy margarin

A sajtszószhoz:
-6 dkg diabetikus liszt
-6 dkg margarin
-6 dl tej 
-2 dl tejszín
-15 dkg trappista sajt
-só, fehér bors, őrölt szerecsendió


Elkészítés:
A megmosott medvehagymát aprítsuk fel, és egy kevés vajon fonnyasszuk meg. Annyi víz elég hozzá, ami a mosás után rajta marad. Sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ekkor adjuk hozzá a parmezánt, az őrölt szerecsendiót, a tojások sárgáját , a tejföllel kikevert túrót, és a lisztet. Végül forgassuk bele a tojások kemény habbá vert fehérjét.
Forraljunk egy lábasban vizet, sózzuk meg, és a masszából formázott gombócokat kisebb adagokban főzzük meg benne. Ha feljöttek a víz tetejére, akkor szedjük át egy serpenyőbe, amiben vajat olvasztottunk, és forgassuk át benne a malfattikat. Szerintem úgy a legjobb, ha kicsit meg is pirítjuk őket.


A sajtszószhoz olvasszuk fel a margarint, szórjuk bele a lisztet, és kicsit pirítsuk meg. Apránként, folyamatosan keverve adjuk hozzá a tejet, és forraljuk fel. Fűszerezzük sóval, fehér borssal és frissen őrölt szerecsendióval. Keverjünk hozzá 10 dkg reszelt sajtot. Főzni már nem kell, épp elég forró ahhoz, hogy a sajt elolvadjon benne. 
A malfattit tálaljuk a sajtszósszal, a maradék reszelt sajtot pedig szórjuk a tetejére.

Ui: a neve tényleg találó, valóban nem lehet szép, szabályos gombócokat csinálni belőle...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...