A pupusas El Salvador nemzeti eledele, a quesadillas- hoz hasonlít. A különbség csak annyi, hogy itt a töltelék nem két tésztalap (tortilla) közé kerül, hanem bele sütik a tésztába. Elkészíthetjük reggelire vagy vacsorára is, de a leginkább kirándulásokra csomagolva praktikus, mert tápláló, finom, bírja a gyűrődést és nem maszatol.
A töltelék lehet szinte bármi. Ízléstől, fantáziától vagy éppen a hűtő tartalmától függően. Én most egy sonkás- sajtos- kukoricás változatot csináltam, A tésztát pedig napraforgómagos rozslisztből gyúrtam.
Eredetileg serpenyőben kell megsütni őket, de én egyszerűen lekentem egy kis tojással a tetejüket és betoltam a sütőbe. Nem csak az egyszerűség kedvéért, hanem mert jól megtömtem mindet, hogy beleférjen az összes töltelék, és így inkább nem próbáltam serpenyőben lapogatni a kis drágákat.
20 perc alatt készre is sültek.
Hozzávalók a tésztához (6 db lesz belőle)
-30 dkg liszt (napraforgómagos rozs)
-1 tk sütőpor
-1 tk só
-50 ml olaj
-120 ml víz
Hozzávalók a töltelékhez:
-10 dkg kukorica (mirelit, felengedve és lecsöpögtetve)
-20 dkg sonka
-12 dkg sajt
-2 púpos ek tejföl
-só, bors fokhagyma pehely
A tetejére:
-1 tojás
-1 csipet só
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze (könnyebb a dolgunk, ha langyos vizet használunk), és kicsit tegyük félre pihenni. A kukoricát csepegtessük le. A sonkát vágjuk kis kockákra, a sajtot reszeljük le. Egy tálban keverjük össze a tejfölt a sóval, borssal és őröljünk bele fokhagyma pelyhet, ennek híján nyomjunk bele 1-2 gerezd fokhagymát, majd keverjük bele a töltelékbe valókat.
A tésztát vágjuk 6 egyenlő részre és nyújtsunk belőlük köröket. Osszuk el rajtuk a tölteléket, hajtsuk félbe őket és csípjük össze alaposan a széleit, nehogy kiszökjön a töltelék.
Itt kéne kicsit lapítani és olaj nélkül egy forró teflon serpenyőben megsütni mindkét oldalukat, de én elhabartam egy tojást egy kis sóval, lekentem a 6 pupusast, és sütőpapírral bélelt sütőlemezen 7-es fokozatra előmelegített sütőben 20 perc alatt hagytam őket megsülni.
A receptre itt leltem rá.
Annaaaaaaaaaaa :) Nyiss menzát. :D
VálaszTörlés...és meg is lenne az első törzsvendégem, ugye?! :-D
TörlésHűűű ez nagyon jónak tűnik :)
VálaszTörlésR.
Én is így voltam vele, amikor először megláttam... :)))
TörlésSzerintem a következő túrára is ilyet viszünk elemózsiának. Mondjuk spenótos sajtkrémmel töltve...