2013. május 29., szerda

Pupusas.......majdnem.


A pupusas El Salvador nemzeti eledele, a quesadillas- hoz hasonlít. A különbség csak annyi, hogy itt a töltelék nem két tésztalap (tortilla) közé kerül, hanem bele sütik a tésztába.  Elkészíthetjük reggelire vagy vacsorára is, de a leginkább kirándulásokra csomagolva praktikus, mert tápláló, finom, bírja a gyűrődést és nem maszatol. 


A töltelék lehet szinte bármi. Ízléstől, fantáziától vagy éppen a hűtő tartalmától függően. Én most egy sonkás- sajtos- kukoricás változatot csináltam, A tésztát pedig napraforgómagos rozslisztből gyúrtam.


 Eredetileg serpenyőben kell megsütni őket, de én egyszerűen lekentem egy kis tojással a tetejüket és betoltam a sütőbe. Nem csak az egyszerűség kedvéért, hanem mert jól megtömtem mindet, hogy beleférjen az összes töltelék, és így inkább nem próbáltam serpenyőben lapogatni a kis drágákat.
20 perc alatt készre is sültek.


Hozzávalók a tésztához (6 db lesz belőle)
-30 dkg liszt (napraforgómagos rozs)
-1 tk sütőpor
-1 tk só
-50 ml olaj
-120 ml víz
Hozzávalók a töltelékhez:
-10 dkg kukorica (mirelit, felengedve és lecsöpögtetve)
-20 dkg sonka
-12 dkg sajt
-2 púpos ek tejföl
-só, bors fokhagyma pehely
A tetejére:
-1 tojás
-1 csipet só


Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze (könnyebb a dolgunk, ha langyos vizet használunk), és kicsit tegyük félre pihenni. A kukoricát csepegtessük le. A sonkát vágjuk kis kockákra, a sajtot reszeljük le. Egy tálban keverjük össze a tejfölt a sóval, borssal és őröljünk bele fokhagyma pelyhet, ennek híján nyomjunk bele 1-2 gerezd fokhagymát, majd keverjük bele a töltelékbe valókat.
A tésztát vágjuk 6 egyenlő részre és nyújtsunk belőlük köröket. Osszuk el rajtuk a tölteléket, hajtsuk félbe őket és csípjük össze alaposan a széleit, nehogy kiszökjön a töltelék.
Itt kéne kicsit lapítani és olaj nélkül egy forró teflon serpenyőben megsütni mindkét oldalukat, de én elhabartam egy tojást egy kis sóval, lekentem a 6 pupusast, és sütőpapírral bélelt sütőlemezen 7-es fokozatra előmelegített sütőben 20 perc alatt hagytam őket megsülni.


A receptre itt leltem rá.


4 megjegyzés:

  1. Annaaaaaaaaaaa :) Nyiss menzát. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...és meg is lenne az első törzsvendégem, ugye?! :-D

      Törlés
  2. Hűűű ez nagyon jónak tűnik :)
    R.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is így voltam vele, amikor először megláttam... :)))
      Szerintem a következő túrára is ilyet viszünk elemózsiának. Mondjuk spenótos sajtkrémmel töltve...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...