2013. december 18., szerda

Mini ischler cukormentesen


 Ischlert az év minden szakában kapni, az igaz. De ezek mini ischlerek áfonyalekvárral... szerintem így már kifejezetten karácsonyi, nemde?! Na jó, a felét baracklekvárral töltöttem meg, mert az emberem nem eszi meg, ha piros színű a lekvár benne. A bordót sem...


Babette receptjéből indultam ki, ismét nem csalódtam. "Diabosítva" is nagyon finom! Szegények 5 napig várták a hűvös kamrában, hogy lencsevégre kerüljenek. És milyen jót tett nekik! Szinte rágni sem kell, mert szétomlik az ember szájában...

Hozzávalók:
-30 dkg szénhidrátcsökkentett liszt (Zelleitündi süteményliszt), ebből mínusz egy evőkanál,  helyette keserű kakaópor
-20 dkg vaj
-10 dkg nyírfacukor por
-5 dkg darált dió
-fél tk sütőpor
-1 nagy ek tejföl
-1 tojás sárgája
-1 csipet só

Továbbá:
-Cukormentes áfonya és-vagy baracklekvár (esetleg málna, ribizli, szeder, ki mit szeret)
-1 tábla (100 g) magas kakaótartalmú, legalább 74%-os étcsoki + kevés étolaj a tetejére.

Elkészítés:
A száraz anyagokat morzsoljuk össze a lágy vajjal, majd adjuk hozzá a tejfölt és a tojás sárgáját és gyúrjuk össze.Legalább egy órára tegyük a hűtőbe pihenni. Lisztezett deszkán nyújtsuk 3-4 mm vékonyra és pogácsa szaggatóval szaggassunk korongokat a tésztából. Én 5,5 cm-es kiszúrót használtam. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt süssük meg. Nem szabad túlsütni, akkor jó, ha szép világos marad. Ha kihűlt, lekvárral ragasszuk össze őket kettesével, és mártsuk a vízgőz fölött kevés olajjal megolvasztott csokiba. Ebből a mennyiségből, ekkora kiszúróval összesen 40 korongom lett, tehát 20 ischler. De a duplája is elfogyott volna...


Ui: Tehát végre kipróbáltam Zellei Tündi lisztjét. Nagyon jó vele sütni! A végeredmény még jobb. :-) Igaz, hogy egy picit talán magasabb az ára, mint néhány másik szénhidrátcsökkentett lisztnek, de sokat kapunk cserébe:
Fotó:Zellei Tündi
Lassan felszívódó szénhidrátokból álló, adalékanyagoktól mentes lisztkeverékek fehérjében és rostban roppant gazdag sütési és főzési alapanyagok. A lassan felszívódó szénhidrátok a vércukorszintünket nem emelik meg gyorsan és nagymértékben az étkezések során, így ezeket a speciális lisztkeverékeket cukorbetegek és fogyókúrázók is bátran használhatják, fogyaszthatják.
Megleshetitek a vele készült interjút, ahol erről mesél: itt.

4 megjegyzés:

  1. Dió helyett,mandula is jó?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azzal még nem próbáltam. Az eredeti receptben is dió volt, úgyhogy én azt tettem bele. Szerintem egy próbát megér! :)
      Sok sikert!

      Törlés
  2. Köszönöm! Csak mert a gyomrom nem.bírja a diót, az ilyen recepteket mandulával szoktam helyettesíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs mit! Majd írd meg, milyen lett! Nálunk nagy sikere volt! :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...