Grissinit már régóta akartam sütni. Ottisnál bukkantam erre a receptre, és némi változtatással el is készült. A medvehagymás grissini önmagában is nagyszerű csemege, de az élmény tovább fokozható, ha juhtúrós-görög joghurtos kencébe mártogatjuk őket. :-)
Hozzávalók a grissinihez:
-18 dkg DW sütőliszt (+ a nyújtáshoz)
-25 dkg Diabestar sütőliszt
-300 ml tej
-2,5 dkg friss élesztő
-1 kk cukor (nem nyírfacukor!)
-2 csapott ek só
-2,5 dkg vaj vagy olaj
-1 marék apróra vágott medvehagyma
-1 tojás a tetejére
A mártogatóshoz:
-12,5 dkg bryndza
-20 dkg görög joghurt
-1 csipet só
Elkészítés :
A tejet melegítsük fel (csak langyos legyen!), morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A kétféle lisztet és a sót keverjük össze. Öntsük hozzá a megkelt kovászt, az olvasztott vajat (vagy az olajat), és az apróra vágott medvehagymát és gyúrjuk ruganyos tésztává. Meleg helyen letakarva kelesszük a duplájára. Lisztezett deszkán nyújtsuk 20 centi széles téglalappá és vágjuk ujjnyi csíkokra. A csíkokat kicsit sodorjuk meg és fektessük sütőpapírral bélelt tepsire. Kicsit még nem árt letakarva pihentetni. Kenjük le a tojással, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük meg. A mártogatóshoz törjük össze a bryndzát és keverjük el alaposan a joghurttal. Ízesítsük egy csipet sóval.
Ebből a mennyiségből két tepsi, összesen 24 db 20-25 centis grissinim lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése