2014. november 18., kedd

A világ legjobb szaloncukra :-D (cukormentes)



Túlzás nélkül állíthatom, hogy ez életem legfinomabb szaloncukra. Sem házit, sem boltit, sem diabosat, sem semmilyet nem ettem korábban, ami ennyire ízlett volna. Pillanatok alatt össze lehet dobni, egy óvodás képességeivel. ;-) Mandula az alapja, nyírfacukorral édesített, az ízét a reszelt narancshéjtól, az illatát és aromáját a narancsvirágvíztől kapja. Utóbbi nyilván nem terem minden háztartásban, de szerintem nem fogja megbánni, aki beszerez egy üvegcsével. Én a 2 dl-s üveget pár száz forintért vettem. Gyakran használom, mégis majdnem tele van. Ugyanis nagyon kevés kell belőle, és az is csodát tesz. A recept költségesebb része maga a mandula. Tudom, hogy nem olcsó, de a bolti diabetikus szaloncukor sem az. És ha megnézzük az összetevőket, akkor egyértelmű, hogy az otthon készült sokkal jobb választás. 
Ezt most nem csokiba mártottam, csak keserű kakaóba lettek hempergetve. Ez nagyon jól kihozza az ízeket, és jóval egyszerűbb, mint olvasztott csokoládéval zsonglőrködni. Mellesleg ez akkor is zseniális, ha csak úgy minden nélkül, "pucéran" eszi az ember. Persze ha azt szeretnénk, hogy jobban hasonlítson az igazira, akkor mártsuk meg cukormentes csokoládéban. 


Hozzávalók kb. 18 darabhoz:
-150 g őrölt mandula
-50 g nyírfacukor por
-1 (lehetőleg kezeletlen) narancs reszelt héja
-2 tk narancsvirágvíz
-1,5 ek víz
-keserű kakaó a hempergetéshez


 Elkészítés:
Keverjük el a mandulát a nyírfacukor porral. Reszeljük bele az alaposan megmosott narancs héját. Adjuk hozzá a narancsvirágvizet és kb. másfél evőkanál vizet. Gyúrjuk össze a cukormentes marcipánt. Formázzunk belőle szaloncukrot vagy kis golyókat és hempergessük meg keserű kakaóban. Ennyi. :-D :-D :-D
Fogyasztásig tartsuk hűvös helyen, de azért ne tegyük a hűtőbe. Javaslom, hogy jóval Karácsony előtt próbáljátok ki a receptet, mert az első adag biztos gyorsan el fog fogyni. Az ünnepre meg nem marad...


A recept forrása: Nők Lapja Konyha 2012 December-2013 Január.

Tanács, tapasztalat: 
1.A nyírfacukor port én nagyon szeretem. Az egyetlen hátránya, hogy hajlamos összeállni. A dolog könnyen kiküszöbölhető, ha felhasználás előtt forgókéses robotgépben átforgatjuk néhányszor. Ebben a receptben a mandulával együtt. Így el fognak tűnni a rögök a nyírfacukorból, és biztos nem marad darabos a mandula sem. 
2.A csokoládéval burkolt szaloncukrot tudjuk a legtovább eltartani, mert a csoki nem engedi kiszáradni a belsejét. Bár nem hiszem, hogy bárki túl sokáig tologatná... 
:-D

6 megjegyzés:

  1. Nagyon jó,kipróbálásra érdemes. Neki fogok állni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajrá-hajrá! A család egybehangzóan úgy nyilatkozott, hogy nagyon jóóóóóóóóóóóó! ;-)

      Törlés
  2. Nagyon tetszik ez a szaloncukor. :) :)
    Viszont narancsvirágvìzzel még nem találkoztam sehol. Hol tudok venni ilyet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök ;-) Hidd el, nem fogsz csalódni!
      Narancsvirágvizet bioboltokban vagy ázsiai boltokban biztosan kapsz. Én a Lőrinci piacon vettem egy kis "egészségboltban". A Blog facebook oldalán is feltették a kérdést, oda egy képet is csatoltam, hogy tudjátok, mit kell keresni. :)

      Szia,

      Anna

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...