2014. november 26., szerda

Rumosdió szaloncukor (diabetikus)


Rumosdió szaloncukrot csináltam már néhány éve. Ez egy kicsit más, nyírfacukorral készült és van benne egy kis mazsola is. Az abszolút kedvenc továbbra is a világ legjobb szaloncukra , de közvetlenül utána ez következik. Többféleképpen lehet burkolni, a képeken láthattok is néhány verziót. Ezeken túl szerintem jó ötlet őrölt dióba vagy keserű kakaóporba hempergetni. A lényeg, hogy egy adaghoz egyet válasszunk ki, így fogjuk tudni pontosan kiszámolni a szénhidráttartalmat. 


Hozzávalók 18-20 darabhoz:
-150g darált dió
-50 g nyírfacukor por
-2 dkg mazsola
-1 tk rum aroma (én másfelet tettem bele, de ez ízlés dolga)
-15-20 ml víz

A burkoláshoz:
1.keserű kakaó
2. darált dió
3. 50 g cukormentes étcsoki+ 2 tk olaj, esetleg a tetejére egy kis dió.
4. hagyjuk úgy, ahogy van :-)


Elkészítés:
A mazsolát alaposan mossuk meg, majd áztassuk be.A darált diót és a nyírfacukor port késes robotgépben néhányszor forgassuk át, hogy teljesen finom port kapjunk. Adjuk hozzá a rum aromát és a vizet, végül a lecsepegtetett mazsolát. Gyúrjuk össze és a masszából formázzunk szaloncukrokat. Ha kakaóporral vagy darált dióval akarjuk bevonni, akkor már hempergethetjük is. Ha csokival szeretnénk burkolni, akkor egy kis időre tegyük hűvös helyre. Vízgőz fölött olvasszuk össze a csokit az olajjal. A szaloncukroknak megmárthatjuk csak a két végét, vagy készíthetünk csokoládéburkot is rá. Ehhez a szaloncukrokat egyesével fektessük egy villára és merítsük a csokiba. a tetejére egy kiskanállal locsoljuk a csokit. A megmártott szaloncukrokat a legjobb sütőpapírral borított felületen dermeszteni, így egy mozdulattal lejönnek majd. Persze ez sem kötelező, egy sima tányéron vagy műanyag tálcán is hagyhatjuk, így dermedés után egy széles pengéjű késsel le lehet emelni róla. Bármelyiket is használjuk, a megmártott szaloncukrokat néhány órára tegyük hűvös helyre, hogy a csoki megkössön. 


Tanács, tapasztalat: 
1.A nyírfacukor port én nagyon szeretem. Az egyetlen hátránya, hogy hajlamos összeállni. A dolog könnyen kiküszöbölhető, ha felhasználás előtt forgókéses robotgépben átforgatjuk néhányszor. Ebben a receptben a dióval együtt. Így el fognak tűnni a rögök a nyírfacukorból, és biztos nem marad darabos a dió sem. 
2.A csokoládéval burkolt szaloncukrot tudjuk a legtovább eltartani, mert a csoki nem engedi kiszáradni a belsejét. Bár nem hiszem, hogy bárki túl sokáig tologatná... 
:-D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...