Hozzávalók 16 darabhoz:
-120 g CH csökkentett liszt (DW sütőliszt)
-30 g keserű kakaópor
-80 g vaj vagy margarin
-40 g nyírfacukor por
-1 tojás sárgája
-1 kk vaníliavelő
-1 csipet só
-1 kk sütőpor
-1 citrom reszelt héja
+ 15-20 ml hideg víz
A kókuszos töltelékhez:
A kókuszos töltelékhez:
-1 tojás fehérje
-70-80 g kókuszreszelék
-50 g nyírfacukor por
A díszítéshez (nem kötelező)
-3-4 kocka cukormentes étcsoki
-1 tk olaj
A tészta száraz hozzávalóit szitáljuk egy tálba. Reszeljük hozzá a citomhéjat. Morzsoljuk el a puha (de nem olvasztott!) vajjal vagy margarinnal. Üssük hozzá a tojás sárgáját és adjuk hozzá a hideg vizet. (15-20 ml kell bele. Inkább kezdjünk kevesebbel, nehogy túl ragacsos legyen a tészta). Gyúrjuk össze a tésztát és folpackba csomagolva hagyjuk pihenni hűvös helyen, de nem a hűtőben. A tojás fehérjéből a nyírfacukor porral verjünk habot. Ebbe szórjuk a kókuszreszeléket. 70-80 g között kell beletenni a tojás nagyságától függően. Vizes kézzel formázzunk golyókat belőle. Már a recept elején említettem, hogy ez nem annyira egyszerű. Azért ha nem akarunk szabályos golyókat csinálni, akkor kivitelezhető. És nem is kell, hogy túlságosan gömbölyödjenek, a köré gyúrt tésztától lesz szép alakja a sütinek. Tehát ha sikerül 16 halmocskát előállítani, már nyert ügyünk van! :-D
A kókuszos tölteléket tegyük egy órára a fagyasztóba. (Én sokkal hosszabb időre hagytam bent, ez is lehet az oka, hogy a gombócok gombócok maradtak).
A nyers tésztát osszuk 16 részre. Gyúrjunk belőle golyókat, lapítsuk ki és csomagoljunk mindegyikbe egy-egy kókuszgolyót. Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire és 175 fokra előmelegített sütőben süssük addig, míg illatozni kezd és egy kis színt kap az alja. (Kb 25 perc).
A kész kokostart hagyjuk kihűlni. A csokit az olajjal vízgőz fölött olvasszuk fel és egy kiskanállal "firkáljuk össze" vele a sütiket.
Tényleg szuper lett :) Ehhez kellett a kókusszal közelharcot vívni :)
VálaszTörlésGratula :)
Köszönöm :-)
TörlésIgen, ehhez. Soha többet nem fogok kókuszdiót mészárolni! :-D
Elkészítettem, tk. tönkölybúzalisztből+sikérből. Kicsit száraznak tűnik. Mit ronthattam el? Muszáj szénhidrátot csökkentenem... Amúgy nagyon finom! Lehet, hogy túlsütöttem?
VálaszTörlésElkészítettem, tk. tönkölybúzalisztből+sikérből. Kicsit száraznak tűnik. Mit ronthattam el? Muszáj szénhidrátot csökkentenem... Amúgy nagyon finom! Lehet, hogy túlsütöttem?
VálaszTörlésSzia Annamari!
TörlésNe haragudj, hogy csak most írok de már nem írom a blogot ezért sajnos a kommenteket sem olvasom azonnal. Száraz hatású lehet attól, hogy kiszáradt a sütőben de okozhatja az is, hogy teljes kiőrlésű lisztet használtál. Én azt ritkán használok és akkor is csak keverve fehér liszttel úgy, hogy a tk-ből megy bele kevesebb.
Anna