2014. november 11., kedd

Egyszerű kakaós és vaníliás kekszecskék (diabetikus)



Ez a kekszpecsét régi szerelem volt. Néhány év vágyódás után végre a magaménak tudhatom! :-D Ennek örömére gyorsan fel is avattam. A választás egy nagyon egyszerű kekszre esett, a fele bourbon vaníliával, a másik fele holland kakaóval ízesítve. Tulajdonképpen sima 3:2:1 linzer tészta, ahogy a nagykönyvben meg van írva. (Ez annyit jelent, hogy 3 rész liszt, 2 rész zsiradék és 1 rész cukor). Én természetesen szénhidrátcsökkentett lisztet és nyírfacukrot használtam. Így az alaprecept diabetikus rágcsálnivalóvá lényegült. :) Ebbe a tésztába csak a tojás sárgáját szokták belegyúrni, de bátraké a szerencse: én egy egészet raktam bele. És a végeredmény szerintem hibátlan. :-) A héten ezekből vittem magammal tízóraira a munkába.


Hozzávalók:
-300 (+25 g) DiaWellness sütőliszt
-200 g vaj vagy margarin
-100 g nyírfacukor por
-1 csipet só
-1 kk vaníliavelő
-25 g keserű kakaó
-1 közepes tojás
+ egy kevés liszt a szóráshoz


Elkészítés:
A 30 dkg lisztet keverjük össze a sóval, a vaníliával és a nyírfacukor porral. Morzsoljuk el a vajjal (forgókéses robotgépben könnyebb). Gyors mozdulatokkal dolgozzuk bele a tojást. Ha ez megvan, felezzük el a tésztát. Az egyik felébe gyúrjuk bele a kakaót, a másikba -ha szükséges- a maradék lisztet. Fóliába csomagolva hűvös helyen pihentessük legalább egy órát. Lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra és szaggassuk ki a korongokat.(Aki sütipecsétet szeretne bevetni, a szaggatás előtt tegye). Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben addig süssük, míg illatozni nem kezd vagy amíg egy leheletnyi színt nem kap az alja. Ez olyan 8-10 perc. 
Ennyi :-D


Az elkészült keksz mennyisége attól függ, hogy milyen vékonyra nyújtjuk a tésztát, illetve attól, hogy mekkora köröket szaggatunk. Én 5,5 cm-es kekszeket csináltam, így lett 28 kakaós és 28 vaníliás. 


Ezt az alapot lehet variálni különböző fűszerekkel, dióval, mogyoróval,mandulával, aszalt gyümölccsel. Reszelhetünk bele narancshéjat, vagy akár citromhéjat is. Én még egy kis máktól sem riadnék vissza. :-D Kettesével összeragaszthatjuk őket cukormentes lekvárral. Szóval a lehetőségek száma végtelen. A kiindulási pont már megvan. 


Jó étvágyat! :-)

4 megjegyzés:

  1. Szia Anna! Ezek ropogós kekszek ugye? köszi: Roni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Roni!
      Nem, ezek pont olyan állagúak, mint egy sima linzer. (Mint a hagyományos lekvárral összeragasztós). Ha bele tudom sűríteni a repertoárba, akkor sütök majd valami ropogósat is. Ahogy én tudom, egy kis kukoricaliszt kell a tésztába, hogy olyan legyen amilyet Te szeretnél. Na majd kísérletezek... :-D

      Legyen szép napod,

      Anna

      Törlés
    2. Óóóó :) várom . . . :)))

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...