2012. szeptember 22., szombat

Nudli túróból, a dödölle ízeivel


Hirtelen köszöntött be az ősz, és az ilyen fázós időben nagyon jól tud esni valami igazán melengető, tartalmas, jó magyar étel. A dödöllét egyszerűen imádom. És mióta cukorbeteg vagyok, nem ettem. :-( 
Mert valljuk be őszintén: dödölle = szénhidrát szénhidráttal.
DE....megvan a megoldás!!!
A krumpligombóc helyett házi túróból készített nudli !
A tetejére ugyanúgy sült hagyma és sült szalonna került, és tejföllel öntöttem nyakon. Így ugyanaz az ízvilág, de bűnözés nélkül :-D
Akinek a kalóriákra is figyelni kell, az a szalonna helyett pirítson rá apróra vágott csirkemell sonkát, és a tejfölből is zsírszegény változatot válasszon.
Nálunk ez most köret volt a fokhagymával tűzdelt sertéscomb mellé, de főételnek is fogyasztható.
Ebben az esetben használjunk inkább diabetikus lisztet, hogy akkora adag kerülhessen a tányérra, amivel jól tudunk lakni.
És akkor jöjjön a recept:


Hozzávalók 5-6 személyre:
-15 dkg finomliszt
-15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt +5 dkg a szóráshoz
-1 kg túró
-2 tojás
- 2 tojás sárgája
-100 ml tejföl
-só
-30 dkg vöröshagyma
-30 dkg bacon
-1 nagy doboz tejföl
- ( olaj )


Elkészítés:

Törjük át a túrót, keverjük hozzá a tejfölt, a két tojást és a két tojás sárgáját, majd sózzuk meg.
Gyúrjuk össze a liszttel . ( Az 5 dkg kivételével ).
Vegyünk ki egy tenyérnyi gombócot és kevés liszttel megszórva sodorjuk ujjnyi rudakká.
Vágjuk kb 4 centis darabokra. Ismételjük, míg az összes tészta nudlivá nem alakul :-)
Tudom, hogy kicsit pepecs munka, de higgyétek el, megéri.
Dobjuk lobogva forró sós vízbe, várjuk meg, míg feljönnek a tetejére, és főzzük még pár percig.
Fakanállal nyomjunk egyet a lábos oldalához. Ha a nudli rugalmas, visszaugrik, akkor kész.
Fontos, hogy egyszerre mindig csak kis adagot tegyünk a vízbe, különben nagyon lehűti és a tészta szétázik.
A megfőtt nudlikat szűrjük le.
Az apróra vágott szalonnát pirítsuk meg. Dobjuk rá a félfőre vágott hagymát, és süssük meg.
Ha elkészült, szedjük át egy tálba és a visszamaradt zsiradékon forgassuk át a nudlikat, míg egy kis színt kapnak. Ha kevés a zsiradék, pótoljuk kevés olajjal.
Spórolhatunk a zsiradékkal és a munkával is, ha vékonyan kikenünk egy tepsit, szétterítjük benne a nudlikat és forró sütőben sütjük pirosra.
Tejföllel meglocsolva, a sült szalonnával-, és hagymával a tetején tálaljuk.

Jó étvágyat :-)


2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...