Rendszeresen használok kölest, de ez az első alkalom, hogy édesség készült belőle.
Régi tervem volt ez a köleskoch, hát most elkészült :-)
Talán követi majd egy "tejbekuszkusz"...
Talán követi majd egy "tejbekuszkusz"...
Íme néhány ok, amiért érdemes fogyasztani:
A köles egy szupergabona, ami rendkívül kedvező hatással van a szervezetre.
"A- vitamint, szilíciumot, vasat, foszfort, káliumot, fehérjét, keményítőt, zsírt, rostot, szerves sót tartalmaz. Rendszeres fogyasztása késlelteti az öregedési folyamatokat, csökkenti a vér koleszterin szintjét, erősíti a látást, serkenti az immunrendszer működését, gyulladás csökkentő hatású. Segíti a kötőszövet regenerálódást. A bőr, a haj, a szem, a körmök és a fogak egészségének megőrzésében is jelentős szerepe van." (Leírás innen)
Karban tartja az erek falát,szabályozza a vércukorszintet és a zsír anyagcserét.
Az egyetlen gabona, amely lúgos kémhatású. Könnyen emészthető és nem hízlal.
És még hosszasan lehetne sorolni, de jöjjön a recept :
Hozzávalók egy 24*18-as tepsihez:
-125 g köles (Biopont)
-400 ml tej+400 ml víz
-4 ek eritritol (vagy 3 ek nyírfacukor)
-4 tojás
-1 tk fahéj
-1 csipet só
-1 kk vanília velő
-1 tk vaj vagy margarin a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
Öntsük egy lábosba a 400 ml tejet és ugyanennyi vizet.
Keverjünk el benne 2 ek eritritolt, és 1 tk vanília velőt .
Vágjuk ki a köles zacskóját és szórjuk bele.
Főzzük addig, amíg a köles megpuhul és láthatóan megduzzad. (Kb 20 perc).
Itt még nagyon híg lesz, de így jó.
Fedjük le és hagyjuk teljesen kihűlni. Be fogja szívni az összes vaníliás tejet.
Szórjuk bele a fahéjat, keverjük hozzá a tojások sárgáját, a fehérjét pedig egy csipet sóval és a maradék eritrittel verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk össze a kölessel.
Leheletnyi vajjal kenjünk ki egy kb 24*18 cm-es tepsit és simítsuk bele a masszát.
Előmelegített, közepesen meleg sütőben süssük 60-70 percig.
Ha a teteje barnulni kezd, takarjuk le alufóliával.
Hagyjuk a sütőben (nyitott ajtónál) kihűlni.
Ehetjük fahéjjal megszórva, vagy szilva mártással nyakon öntve :-)
A szilva mártáshoz:
-500 g szilva
-1,5 tk fahéj
-3 ek eritrit vagy 2 ek nyírfacukor
-2 dl víz
Elkészítés:A szilvát mossuk meg és magozzuk ki.
Szórjuk meg az eritrittel, a fahéjjal, és öntsük fel 2 dl vízzel.
Addig főzzük( a vizet pedig folyamatosan pótolva ), amíg a szilva szétesik.
A végeredmény egy pillekönnyű, nem túl édes desszert.
Egy picit potyog, ezért nehéz szeletelni. Aki nem szeretne ezzel bajlódni, az öntse a masszát 6 kivajazott szuflé formába, és így süsse meg. Persze így rövidebb a sütési idő.
Jó étvágyat!
Nagyon nagyon finom! Most készítettem el. Már egy nagy szelet a pocakban landolt!!!!! ;)
VálaszTörlésKedves egészségetekre Pancsi! :-) Örülök, hogy ízlik. ;-)
Törlés