2012. szeptember 13., csütörtök

Krumpli krémleves magyaros kölesgolyókkal


Sajnos ősziesre fordult az idő. Minden szürke, esik az eső, és az ember lánya bizony fázik.
Ilyenkor jól esik egy csésze forró krémleves. Most a krumplira esett a választásom, igazi klasszikus hagymás- pirospaprikás kivitelben. Hogy legyen benne egy kis rafinéria, a tetejét ropogós kölesgolyókkal szórtam meg. 

Hozzávalók 2 személyre:
-1 kis fej vöröshagyma (8 dkg)
-30 dkg krumpli
-1 ek olaj
-6 dl zöldség alaplé
-100 g tejföl
-1 babérlevél
-1 gerezd fokhagyma
-1 tk pirospaprika
-só
-magyaros kölesgolyó a tálaláshoz (Biopont)

Elkészítés:
A hagymát és a krumplit pucoljuk meg és szeleteljük fel. 
Forrósítsunk fel 1 ek olajat, dobjuk rá a hagymát, sózzuk meg és pároljuk puhára.
Nyomjunk bele egy gerezd fokhagymát, szórjuk meg pirospaprikával, keverjük meg és dobjuk rá a krumplit.
Öntsük fel az alaplével, dobjuk bele a babérlevelet és főzzük, míg a krumpli meg nem puhul.
Ha kell, még sózzunk utána.
100 g tejfölt keverjünk el egy merőkanálnyi forró levessel, majd öntsük vissza a többihez, és forrásig főzzük tovább, majd húzzuk félre és turmixoljuk össze, míg homogén nem lesz.
Tálaláskor szórjuk meg a tetejét a kölesgolyókkal.

Feltétlenül próbáljátok ki! Én nem rajongok a levesekért, de ez nagyon finom :-)

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...