2012. október 7., vasárnap

Csípős narancsos csirkecombok sárgarépás krumplipürével


Hirtelen ötlettől vezérelve csináltam ezt a jó fűszeres, narancsos csirkecombot.
A körettel már gondban voltam: mi illik vajon a narancsos husihoz?!
Egyedül a sárgarépa ugrott be, amit megpárolva a krumplipüréhez kevertem.
Tudom, első hallásra kicsit bizarr, de tökéletesen kiegészíti a 
gyümölcsös, fűszeres, és kicsit csípős ízeket.


Hozzávalók 4 személyre:
-12 csirke alsócomb
-2 narancs héja és leve
-1 citrom héja
-só
-1 kk őrölt fehér bors
-2 kk őrölt chili
-1 rúd fahéj
-2 kk gyömbér
-2 gerezd fokhagyma
-5 szem szegfűszeg
-1 dl olaj
A püréhez:
1,5 kg krumpli
-10+5 dkg vaj
-15 dkg tejföl
-őrölt szerecsendió
-20 dkg sárgarépa lereszelve
-só, őrölt gyömbér.
A mártáshoz:
-a husi szaftja
-2 dl tejszín vagy 200 g tejföl
-fél narancs leve és héja
-só, fehér bors.

Elkészítés:
Alaposan mossuk meg a narancsokat és a citromot. Reszeljük le a héjukat, a narancsok levét facsarjuk ki. Keverjük össze őket, adjuk hozzá a fűszereket és az olajat. A csirkecombokat fektessük abba a tűzálló tálba, amiben majd sütni szeretnénk őket, és öntsük rá a pácot. Takarjuk le, és tegyük egy éjszakára a hűtőbe. A legjobb, ha félidőben meg tudjuk fordítani őket, hogy mindenhol érje a pác.
Másnap csak toljuk be a sütőbe (alufóliával lefedve) és süssük mérsékelt tűznél kb 45 percig, majd vegyük le a fóliát és erősebb lángnál süssük pirosra a combokat. Sülés közben locsolgassuk az alatta rotyogó páccal!
Közben pucoljuk meg a krumplit, vágjuk kockákra és sós vízben főzzük puhára.
Szűrjük le és adjuk hozzá a 10 dkg vajat és a tejfölt, sózzuk ízlés szerint, fűszerezzük őrölt szerecsendióval és törjük át.
A maradék 5 dkg vajon pici vízzel és leheletnyi őrölt gyömbérrel pároljuk meg a megpucolt, lereszelt sárgarépát. Ha megpuhult, keverjük a püréhez.
A mártáshoz a hús szaftjából kapkodjuk ki a fahéj rudat és a szegfűszeget. Melegítsük össze egy fél narancs reszelt héjával és kifacsart levével. Adjunk hozzá 2 dl tejszínt, vagy 200 g tejfölt (én tejszín hiányában így csináltam). Ízesítsük sóval és fehér borssal, és forraljuk fel.
Tálaljuk a csípős-narancsos csirkecombokat a sárgarépás krumplipürével és locsoljuk meg a szafttal.
Jó étvágyat :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...