Valami őszi sütit szerettem volna csinálni. A csarnokban vettem egy kis szilvát és áfonyát, mert jó párosításnak tűnt.
Eredetileg mindkettőt bele akartam sütni a muffinba, de amikor magoztam a szilvát és megláttam, milyen gyönyörű színű a húsa, már láttam is magam előtt a szilvás habot a tetejére :-)
Tehát a süti tésztája vaníliás-áfonyás, erre pedig fahéjas-rumos-szilvás tejszínhab került .
Hozzávalók 12 db-hoz:
-25dkg liszt (diabetikus)
-15 dkg eritritol, vagy 12 dkg nyírfacukor
-1-1 tk sütőpor és szódabikarbóna
-1 cs só
-1 kk vanília velő
-150 g natúr joghurt
-2 tojás
-1 dl olaj
-15 dkg áfonya
A tetejére:
40 dkg szilva
-2 ek eritritol (vagy 1,5 nyírfacukor)
-1 tk fahéj
-1 tk rum aroma
-400 ml habtejszín
-1 ek zselatin
-1 csomag habfixáló
Elkészítés:
Mossuk meg a gyümölcsöket, a szilvát magozzuk ki.
A 2 dkg liszt kivételével a száraz anyagokat keverjük össze.
Adjuk hozzá a tojásokat, a joghurtot, az olajat és egy fakanállal dolgozzuk össze. NEM KELL TÚLSÁGOSAN KIDOLGOZNI!
Az áfonyát szórjuk meg a félretett liszttel, és forgassuk a tésztába.
Osszuk el a tésztát a papír kapszlival bélelt 12 lyukú muffin sütőformában.
180 fokra előmelegített sütőben addig süssük őket, amíg színt kap a tetejük, és ha megnyomjuk, visszaugrik a tészta.
A szilvát szórjuk meg a fahéjjal és az eritrittel (vagy nyírfacukorral), öntsük rá a rum aromát, és alaposan turmixoljuk össze.
1-2 kanálnyit vegyünk ki belőle, forrósítsuk fel, és oldjuk fel benne a zselatint, majd keverjük el a többivel.
A hideg (!!!) tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk bele a szilvapürét.
Tegyük néhány órára a hűtőbe, hogy megdermedjen.
Tálaláskor halmozzuk a muffinok tetejére.
Jó étvágyat :-)
Ui: Sajnos a fotózással nem tudtam addig várni, amíg megdermed a hab, ezért a képeken nem látszik, hogy milyen csúcsokat lehet belőle csinálni. Ha tehetitek, előző nap készítsétek el, és kápráztassátok el a családot, a vendégeket, a szomszédasszonyt, bárkit...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése