2013. június 25., kedd

Trehány cseresznyés piskóta :-)


 A mostanában készült francia csokoládétorta és az epres-rebarbarás-sárgabarackos pite után nem vágytam semmilyen tömény édességre, inkább valami egyszerű, könnyű gyümölcsös sütire fájt a fogam. Mint a cseresznyés (vagy meggyes) piskóta, amit gyerekként kétpofára ettünk. Energiám -és időm nem lévén, nem magoztam ki a cseresznyét, sőt még lisztbe forgatni sem volt indíttatásom. Emlékeim szerint kiskölyökként sem nagyon foglalkoztatott, hogy "köpködős"-e a sütemény, illetve hogy a tészta melyik részében kötött ki a gyümölcs. Ha a tetején volt, úgy is jó, ha az alján, úgy is. A magok miatt sem veszített az élvezeti értékéből, maximum 5 perccel több időbe telt felfalnunk. :-) Igazából nem is akartam feltenni a blogra, de mivel a legkevésbé sem édesszájú Anyukám közölte, hogy isteni, így mégis megmutatom nektek.


Hozzávalók egy 25*35-ös tepsihez:
-150 g DW sütőliszt
-1-1 tk sütőpor és szódabikarbóna
-100 g nyírfacukor
-1 csipet só
-150 g natúr joghurt
-150 ml olaj
-6 tojás
-1 kk vanília
-500 g cseresznye


 Elkészítés:
A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót szitáljuk össze. Válasszuk szét a tojásokat. A nyírfacukor felét adjuk a sárgájához és fehéredésig verjük, majd keverjük hozzá a vaníliát, a joghurtot, végül az olajat. Keverjük el a liszttel. A nyírfacukor másik felével a tojások fehérjéből verjünk kemény habot. Először egy kevés habbal lazítsuk fel a tésztát, majd óvatosan forgassuk bele a többi tojáshabot. Simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe, és szórjuk meg a megmosott, leszárított cseresznyével. Persze nem muszáj követni a "trehány" verziót. akinek kicsit több ideje van, magozza ki, csöpögtesse le, forgassa kevés lisztbe, és úgy tegye a süteménybe.
Toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe, és tűpróbáig süssük. Fontos, hogy az első 20 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját! utána már lehet kiváncsiskodni. :-)

 Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...