2014. december 8., hétfő

Mákos bejgli (vagy kalács) diabetikusan


Ezen a hétvégén sok minden kiderült. 1.Tudok bejglit sütni. 2. Tudok diabetikus bejglit sütni. 3. Tudok tökéletes diabetikus bejglit sütni. Elsőre! :-D 
Na nem a hagyományos, pozsonyi kifli-szerű tésztával, mert azért továbbra sem rajongok. Ez inkább egy csoda finom kalácsra emlékeztet. 


Hozzávalók három 28 cm-es rúdhoz: 
-500 g szénhidrátcsökkentett liszt *
-200 g puha vaj vagy margarin
-350 ml tej
-1 tojás sárgája
-15 g élesztő
-1 kk fruktóz
-25 ml folyékony édesítő
-1 citrom reszelt héja
- csipet só
-késhegynyi vanília mag (elhagyható)
-pici olaj vagy olvasztott vaj
A mákos töltelékhez:
-300 g darált mák
-300 ml víz
-100 g nyírfacukor
-3 szem szegfűszeg
-1 citrom reszelt héja
A lekenéshez:
-1 tojás szétválasztva


Elkészítés:
Mérjük ki a vizet egy lábasba. Adjuk hozzá a nyírfacukrot és melegítsük addig amíg teljesen fel nem oldódik. Dobjuk bele a szegfűszeget, szórjuk bele a mákot és a citromhéjat. Kevergetve melegítsük addig, míg egyet rottyan. Húzzuk le a tűzről és teljesen hűtsük ki. (A töltelék akár előző nap is elkészíthető).
Keverjük el egy tálban a lisztet, a sót, a csipet fruktózt és a vaníliát. Morzsoljuk bele az élesztőt. Adjuk hozzá a puha vajat, a tejet, az édesítőt, a tojás sárgáját és belereszeljük a citromhéjat.A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk. (Ha túl kemény, még egy kis tejjel, ha túl lágy, még egy kis liszttel segíthetünk rajta. Az enyém így pont jó volt). Simítsuk át egy leheletnyi olajjal és letakarva tegyük be a hűtőbe pihenni néhány órára. Hagyományosan a hűtőből kivéve azonnal kellene a tésztával dolgozni, hogy ne keljen meg. De mivel én a kalácsra szavazok, egy órán át hagytam melegedni. Így dolgozni is könnyebb vele. 
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A tésztát vágjuk 3 egyenlő részre és nyújtsuk téglalap alakúra. (Kicsit hosszabbra, mint a tepsi). Kenjük rá a tölteléket úgy, hogy a szélétől 2 cm szabadon maradjon. A rövidebb oldalát hajtsuk be és tekerjük fel szorosan. A tészta széle alul legyen. Ugyanígy járjunk el a másik két rúddal és fektessük őket szorosan egymás mellé a tepsibe. Ahol a bejglik összeérnek, kenjük le az oldalukat egy kis olajjal, vagy olvasztott vajjal, hogy ne süljenek nagyon össze. Ha ez megvan, kenjük le a bejglik tetejét a tojás sárgájával. Ha megszáradt a tetején (nem ragad a kezünkre ha végig húzzuk rajta), kenjük le a fehérjével is. Egy hústűvel vagy fogpiszkálóval sűrűn szurkáljuk meg, egészen a tepsi aljáig. Toljuk a sütőbe és süssük addig amíg szép pirosra nem sülnek. 


Nekem ez a tökéletes karácsonyi bejgli. <3
Boldog Karácsonyt! :-)


* DiaWellness sütőlisztet használtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...