2014. december 31., szerda

Szénhidrátcsökkentett kolbászos kiflicskék


Ne gondoltam, hogy lehetséges, de a sok édesség után végre valami sósságra vágytam. :-D Kelt kolbászos  kiflicskék készültek, Zelleitündi lisztjéből. Ezek az apró falatkák megállják a helyüket  akár a szilveszteri bulin is, de megsüthetjük csak úgy tízóraira vagy uzsonnára.


Persze nem kötelező kolbásszal tölteni. Mehet bele sonka, virsli, szinte bármi. Nálam ez volt a hűtőben. :-D
A tésztát is tovább lehet variálni, ízesíteni valamilyen szárított zöldfűszerrel.


Hozzávalók 48 kis kiflihez:
-30 dkg szénhidrátcsökkentett liszt+ egy kicsi a szóráshoz*
-10 dkg vaj vagy margarin
-175 ml tej
-1 dkg friss élesztő
-1 tojás sárgája
-1 kk fruktóz
-1 tk só
-15 dkg füstölt kolbász
A tetejére:
-1 tojás fehérje
-1 evőkanál szezámmag.


Fontos, hogy minden szobahőmérsékletű legyen. Ne felejtsük el időben kivenni a hűtőből a hozzávalókat! Tehetjük a kifliket előmelegített sütőbe is, de szerintem így jobban megkel. 


 Elkészítés:
Langyosítsuk meg a tejet. Keverjük el benne a fruktózt és morzsoljuk bele az élesztőt. Langyos helyen hagyjuk felfutni. Addig szitáljuk egy tálba a lisztet, keverjük el a sóval, adjuk hozzá a tojás sárgáját és a puha vajat. Öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és gyúrjuk rugalmas tésztává. Alaposan ki kell dolgozni!  Ha mégsem lenne megfelelő az állaga, egy kis plusz liszttel vagy tejjel javíthatunk rajta Letakarva hagyjuk a duplájára kelni. A megkelt tésztát osszuk 4 részre. Lisztezett deszkán mindegyikből nyújtsunk vékony köröket, ezeket vágjuk 12 cikkre. (Így 48 szép kis kiflink lesz). Az így kapott háromszögek aljára tegyünk egy darabka kolbászt és tekerjük fel. Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire. Letakarva hagyjuk még egy kicsit kelni. Kenjük le a tojás fehérjével, szórjuk meg szezámmaggal és toljuk hideg (!) sütőbe. Kapcsoljuk be 200 fokra és süssük pirosra őket.



* A recepthez Zellei Tündi kelt tészta lisztjét használtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...