2012. június 17., vasárnap

Csokoládés joghurt torta friss gyümölcsökkel (diabetikus)


Ennek a sütinek a története onnan indult, hogy az egyik kedves kollégámtól kaptam egy doboz ribizlit.
Azonnal beindultak a fogas kerekek, hogy milyen süti legyen belőle.  A nagy melegre való tekintettel odáig gyorsan eljutottam, hogy valamilyen joghurt torta. De milyen???
Valami extrára vágytam. A piacon kaptam szép, illatos sárgabarackot. Eddig megvagyunk. Aztán jött az isteni szikra: a konyhaszekrényben lapul egy csomag csoki pasztilla, a barátnőm hozta Olaszországból. Nem diabetikus, viszont 75%-os kakaó tartalmú. Több helyen olvastam már, hogy a cukorbetegek nyugodtan válasszák ezt a diabetikus verzió helyett, így ez került a torta tetejére. Hogy még csokisabb legyen, a tésztája is kakaós.


Hozzávalók:
-12 dkg diabetikus liszt
-3 dkg kakaó por
-1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
-10 dkg nyírfacukor
-csipetnyi só
-6 tojás
-150 g joghurt
-1 dl olaj


A tetejére:
-400 ml hab tejszín
-200 ml natúr joghurt
-400 ml görög joghurt
-3 ek folyékony édesítő
-5 tk zselatin
-1 vanília rúd kikapart belseje
-3 dkg csokoládé pasztilla (min. 75% kakaó tartalmú )
-20 dkg ribizli
-10 dkg sárgabarack.


Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Szitáljuk egy tálba a lisztet, a kakaót, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát. Keverjük hozzá az olajat és a 150 g joghurtot.
Válasszuk szét a tojásokat.  A cukor kétharmadát adjuk a sárgájához, a többit a fehérjéhez. A fehérjéből verjünk kemény habot, a sárgáját pedig addig keverjük, amíg a cukor teljesen felolvad és a tojás kifehéredik. A lisztes keverékhez először keverjük hozzá a cukros tojás sárgáját, majd óvatosan forgassuk bele a tojáshabot. Egy 25*35 cm-es tepsi alját béleljük ki sütőpapírral és öntsük bele a tésztát. Toljuk az előmelegített sütőbe és 35 perc alatt süssük készre. hagyjuk teljesen kihűlni.
Addig keverjük össze a kétféle joghurtot és a folyékony édesítőt.
A jól lehűtött tejszínt verjük habbá a vaníliával és forgassuk a joghurtba. A zselatint oldjuk fel fél dl meleg vízben és állandóan kevergetve forraljuk fel. Amikor kicsit lehűlt, vegyünk ki a tejszínes joghurtból néhány kanállal, és ezzel keverjük el, majd ezt forgassuk össze a többi krémmel. Így jobban eloszlik a zselatin. Simítsuk a tortalap tetejére. Szórjuk a tetejére a ribizlit, a felszeletelt sárgabarackot és a csokoládé pasztillákat.
Néhány órára tegyük a hűtőbe, hogy megdermedjen.


Jó étvágyat! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...