2012. június 13., szerda

Töltike



Réges-régi tervem volt, hogy töltött szőlőlevelet csinálok itthon.


Mivel fogalmam sincs, honnan szokták beszerezni az ilyesmit, ezért egészen addig meg is állt ezen a ponton, amíg egy drága kollégám (aki egyrészt Zoli, másrészt cukros, nem mellesleg hétvégenként hobbi földműves) meg nem említette, hogy szőlőt fog metszeni.
Azonnal lecsaptam a lehetőségre, ez a drága jó ember pedig le is szállított nekem 85 szép, harsogóan zöld levelet.
Az alap koncepció az volt, hogy több részletben és többféleképpen készül majd el, először " dolmades " formájában.
Persze nem így történt :-)
Darált pulykahúsból, kolozsvári szalonnából, kölesből készültek a töltikék, és a szabolcsi töltött káposzta mintájára paradicsom fürdőben fürösztöttem őket.
Mind a 85-öt......
Ez egy jó nagy adag, de hát töltött káposztát sem két személyre főz az ember!Nálunk nagy sikere volt, hamar elfogyott.
Persze nyugodtan meg lehet felezni az adagokat :-)
Tehát a hozzávalók 8-10 személyre:


-85 szép szőlő levél (ami nincs permetezve!)
-1,5 kg darált pulykahús
-37,5 dkg köles
-15 dkg kolozsvári szalonna apróra vágva
-2 liter paradicsomlé
-20 dkg vöröshagyma
-1 1/2 ek fűszerpaprika
-1 ek fokhagymakrém
-1 ek csípős paprikakrém
-3 nagy gerezd fokhagyma összezúzva
-ízlés szerint valamilyen édesítő a paradicsomléhez
-só, bors.
Elkészítés:
A leveleket mossuk meg.
Forraljunk fel egy fazék vizet. Egy pillanatra merítsük bele őket, aztán rögtön tegyük át egy tál jéghideg vízbe.
A szárakat én egyszerűen egy ollóval levágtam. Olyan zsengék voltak a levelet, hogy felesleges lett volna az erek kivágásával bíbelődni.
A többi hozzávalót a paradicsomlé kivételével keverjük össze a darált hússal.(A kölest is nyersen adjuk hozzá).
A leszárított levelekbe tegyünk kb. egy evőkanálnyi tölteléket és csomagoljuk be úgy, mint a töltött káposztát szokták.
A köles még duzzadni fog, ezért ne legyenek túl szorosak a "csomagok" !
Egy 6l-es fazék aljára helyezzük a szalonna bőrét, és erre pakoljuk szorosan körbe- körbe a töltelékeket.
Ismételjük, amíg el nem fogy minden.
Öntsük fel 2 liter ízlés szerint édesített paradicsomlé és fél liter víz keverékével.
A tetejére tegyünk egy akkora tányért vagy fém fedőt ami belefér, hogy lenyomja a szőlőleveleket és egyenletesen főjön minden.
Fedő alatt főzzük puhára.
Macerásnak tűnik, de nagyon megéri a fáradozást!

Tipp:
A szénhidrát számoláshoz tudnunk kell, hogy hány töltike fog készülni. Ha nem tudjuk pontosan, hány levelünk van és nem szeretnénk főzés közben töltikéket számolgatni, akkor a legkönnyebb módszer, ha egyszerűen megszámoljuk a levágott szőlőszárakat :-)



2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...