2012. június 29., péntek

Mediterrán csirke tejszínes zöldborsópürében fürdetett kölessel


Hozzávalók 4-6 személyre:
-1,5 kg csirkemell  filé
-25 dkg mozzarella
-20 dkg gépsonka
-35 dkg paradicsom
-1 fej lila hagyma (10 dkg)
-3 ek olaj
-kevés olíva olaj a tetejére
-só,bors
-1 ek gyros fűszer
-2 tk oregano
-1 tk színes bors
A zöldborsós köleshez:
-1 tk olaj
-450 g zöldborsó
-25 dkg köles (részemről főzőtasakos)
-2 dl főzőtejszín
-1 csokor petrezselyem
-só,bors.
Elkészítés:
A csirkemelleket szeleteljük fel és tegyük tálba.
A fűszereket keverjük el a 3 ek olajjal és ezzel forgassuk össze a húst.
Takarjuk le és tegyük a hűtőbe,amíg előkészítjük a többi hozzávalót. 
A paradicsomot, a mozzarellát, a lila hagymát vágjuk karikára, a sonkát hagyjuk egész szeletekben.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A húsokat még egyszer forgassuk át, hogy mindenhol érje a fűszeres olaj, majd fektessük a szeleteket a tepsi aljára szorosan egymás mellé úgy, hogy lehetőleg sehol ne maradjon üres rés.
Takarjuk be a sonka szeletekkel.
Rendezzük el a tetején a paradicsom karikákat, a mozzarellát, a lila hagymát (mindenhova jusson mindenből), és sózzuk, borsozzuk.
Locsoljuk meg a tetejét egy kis olíva olajjal. Öntsünk alá 1 dl vizet, fedjük le alufóliával és toljuk a sütőbe.
Kb. 30 percig süssük így, aztán vegyük le a fóliát, tekerjük feljebb a hőfokot és addig süssük, míg a teteje szép piros nem lesz.
A kölest bő sós vízben tegyük fel főni,időnként keverjük meg.
A forrástól számítva kb. 16-18 perc alatt készül el.
A zöldborsót forgassuk át az olajon, és öntsük fel 1 dl vízzel.
Sózzuk-borsozzuk és adjuk hozzá a csokor petrezselymet finomra aprítva, majd pároljuk puhára.
Ha elkészült, öntsük fel a tejszínnel és turmixoljuk le.
A megfőtt kölest keverjük össze a petrezselymes borsópürével és tálaljuk a pirosra sült mediterrán csirkével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...