2012. október 23., kedd

Arancini tüzes sült paprika mártással


Az arancini egy szicíliai sült rizsgolyó,amit mozzarellával, zöldségekkel vagy darált hússal töltenek meg, és paradicsom mártással tálalnak.
Nem egy diétás étel, de régi tervem volt, és most egy receptversenyre végre el is készítettem.
Persze nem a hagyományos recept alapján. A gombócokba mexikói zöldség keverék került, és csípős sült paprika mártással kínáltam.



 Hozzávalók:
-25 dkg barna rizs
-4,5 dl zöldség alaplé
-1 doboz mexikói zöldség konzerv
-3 db zöldpaprika
-3 db kápia paprika
-3 tojás
-1 gerezd fokhagyma
-só
-fehér bors
-3 ek sűrített paradicsom
-1 tk csili szósz
-1 kk csili pehely
-3 dkg vaj
-3 dkg parmezán
-6 dkg zsemlemorzsa
-olaj a sütéshez


Elkészítés:
Az átválogatott,megmosott rizst tegyük fel a zöldség alaplével főni. Forrás után takaréklángon pároljuk puhára. Ha szükséges, kevés vízzel pótoljuk a folyadékot. Amikor elkészült, keverjük bele a vajat és reszeljük bele a parmezánt. Ha langyosra hűlt, keverjünk hozzá egy tojást és teljesen hűtsük le.
A konzervet bontsuk ki és alaposan csepegtessük le a zöldséget. Ízesítsük sóval, borssal.
A rizsből evőkanálnyi mennyiséget lapítsunk szét a tenyerünkön, tegyünk a közepére egy teáskanálnyi zöldséget, fedjük be még egy kis rizzsel, és formázzunk belőle gombócot. (Vizes kézzel könnyebb).
Ismételjük, míg el nem fogy a rizs. A kész golyókat tegyük a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjenek.
A paprikákat a gáztűzhely lángjánál süssük feketére és lefedve pihentessük 15-20 percig , így a gőztől könnyebben le fog jönni a héja. A langyosra hűlt paprika héját húzzuk le, szárát távolítsuk el, vágjuk ketté, és szedjük ki a magokat, majd vágjuk csíkokra. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a csili szószt, a csili pelyhet, a paradicsom pürét, sózzuk, borsozzuk és mixerrel pürésítsük, majd egy kicsit forraljuk össze, hogy az ízek összeérjenek.
Egy magas falú edényben forrósítsunk olajat.
Két tojást verjünk fel kevés sóval, egy másik tálba pedig öntsük bele a zsemlemorzsát.
A golyókat mártsuk először a tojásba, utána hempergessük meg a zsemlemorzsában, és bő, forró olajban süssük pirosra, ropogósra.
A tüzes sült paprika mártással tálaljuk.


Jó étvágyat! :)


Ui: A ház ura szerint a szósznak Piros Arany íze van.Sértődés helyett megpróbáltam a dolog jó oldalát értékelni: TUDOK PIROS ARANYAT CSINÁLNI!!! :)))
A viccet félretéve nekem ízlett. Viszont legközelebb biztos paradicsomszósszal fog készülni és lesz benne hús  is! 

4 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...