2012. december 30., vasárnap

Szilveszteri erdei gyümölcsös cobbler (diabetikus)

B.Ú.É.K. !!!
Ma este egy baráti vacsorára vagyok hivatalos. Én viszem a desszertet. Valami gyorsan összedobható édességre gondoltam, és a cobbler-re esett a választásom. Mivel holnap már Szilveszter van, eszembe jutott, hogy a gyümölcsön csücsülő tésztakupacot malac alakúra formázom.

Igaz, ami igaz, macinak is el lehetne adni...de a barátaim a kedvemért remélem malacként azonosítják majd be.

Az eredeti receptet itt találtam. Azon kívül, hogy diabetikusra hangoltam, a gyümölcsös rétegből kihagytam a keményítőt, így tovább csökkentettem a CH tartalmat.


És akkor jöjjön a recept:


Hozzávalók 4 személyre:


Tészta:
-12,5 dkg diabetikus liszt
-1/2 cs sütőpor
-5 dkg vaj
-2 dkg nyírfacukor
-1 tojás sárgája
-0,75 dl tejszín
-csipet só

Gyümölcsös réteg:
-300 g mirelit erderi gyümölcs
-ízlés szerint nyírfacukor
-1 kk vanília velő (elhagyható)

Díszítés:
-8 szem szegfűszeg
-8 szem mandula
-1 fogpiszkáló vagy hurkapálca

Szóráshoz:
-5g (1 kis papírzacskónyi) nyírfacukor

Elkészítés:
Gyümölcsös réteg: Az erdei gyülölcsöt hagyjuk felengedni. Keverjük össze a nyírfacukorral és a vaníliával és osszuk el 4 szuflé formában. A formákat tegyük egy kisebb tepsibe és töltsük meg félig vízzel. Ebben a vízfürdőben szépen sülnek majd.
Tészta: A lisztet elkeverjük a sütőporral, csipet sóval, majd hozzámorzsoljuk a vajat. A tejszínt elkeverjük a tojással és a nyírfacukorral. A vajas liszthez öntjük a tejszínes keveréket és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. A tésztát osszuk 5 részre. Négyből gombócot formázunk, kicsit kilapítjuk (kb akkorára, mint a szuflé forma) és a gyümölcsös rétegre tesszük őket.A maradék tésztából 4 kisebb kört alakítunk ki, és a cobbler tetejére tesszük. (Ez lesz a malac orra).A gombócok tetejét szórjuk meg az 5 g nyírfacukorral. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra.
Ha megsült, szúrjunk bele 2-2 szegfűszeget a szemeknek, 2-2 mandulát a füleknek, és hurkapálcval szúrjunk lyukakat a malac orrába.

Boldog Új Évet Kívánok Minden Kedves Olvasómnak!

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...