2012. június 23., szombat

A legjobb borsófőzelék sajtos húsgolyókkal

 

Hogyan dobjunk fel egy egyszerű borsó főzeléket: Hát így! :-D
Maga a főzelék úgy van elkészítve, ahogy Anyukámtól tanultam.
Csak annyit változtattam rajta, hogy én kukorica liszttel sűrítem, szerintem még finomabb ízt kap tőle.
A húsgolyókat újhagymával ízesítettem, és mozzarella golyókat nyomtam mindegyik közepébe.

Hozzávalók a főzelékhez:
-1 kg mirelit zöldborsó
-1 ek olaj
-5 dkg kukorica liszt
-600 ml tej
-500 ml víz
-1 csokor petrezselyem
-só
-nyírfacukor vagy folyékony édesítő ízlés szerint.

Hozzávalók a húsgolyókhoz:
-500 g darált hús (sertés-marha vegyesen)
-1 zsömle 
-1 szál újhagyma
-1 csomag mini mozzarella
-8 dkg zsemlemorzsa
-1 tojás
-só, frissen őrölt bors
-olaj a sütéshez.

Elkészítés:
A borsót átforgatjuk az olajon, felöntjük a víz felével, és puhára pároljuk.
Amikor megpuhult, megszórjuk a liszttel, alaposan elkeverjük.
Felöntjük a maradék vízzel és a tejjel. Sózzuk, ízlésünknek megfelelően édesítjük és állandó kevergetés mellett felforraljuk.
Ha felforrt, már el is zárhatjuk a gázt, nem kell tovább főzni.
A petrezselymet apróra vágjuk és a főzelékbe keverjük.
Van, aki együtt párolja a borsóval, de szerintem így jobban megmarad az íze, a vitaminokról nem is beszélve! :-)
A darált húst egy tálban összegyúrjuk a tojással, a beáztatott és kinyomkodott zsömlével, az apróra vágott hagymával, a zsemlemorzsával és alaposan sózzuk, borsozzuk.
A mozzarellát lecsöpögtetjük és egy tiszta konyharuhára tesszük, hogy minél kevesebb nedvesség maradjon rajta.
A masszából formázzunk gombócokat úgy, hogy mindegyik közepébe nyomunk egy kis sajtgolyót.
Ne lógjon ki a sajt sehol!
Nekem 17 golyó lett belőle, kettőbe nem jutott sajt, de ez attól is függ, hogy mekkora gombócokat csinálunk.
Ha mindegyikbe szeretnél "meglepetést", akkor inkább vegyél két csomag mozzarellát. Ami megmarad, azt fel lehet használni akár egy könnyű paradicsom salátába, vagy borsikafűbe és fokhagyma pehelybe hempergetve egy tányér spenót tetejére pottyantva feltétnek is tökéletes.
Forró olajban süssük pirosra őket, majd papírtörlőn itassuk le az olajat.



Tálaljuk a zöldborsó főzelékkel. 

Jó étvágyat! :-)


4 megjegyzés:

  1. :))))szeretnék hozzád befizetni ☺ nem találok szavakat, minden amit főzöl nagyon fogamra való ☺

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De édes vagy! :-) Nagyon szépen köszönöm! Rettenetesen jól esik, az ilyenek adnak erőt a folytatáshoz :-)))
      Igyekszem még nagyobb lendületet venni, hogy gyakrabban rukkoljak elő új ételekkel!
      További szép napot!

      Törlés
  2. Igazi vidám, borsófőzihez illő fotók:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :-)))
      Azért még van mit tanulnom...
      Remélem,valamikor tényleg össze tudjuk hozni a közös főzős-fotózós bulit :-)))

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...