2012. november 10., szombat

Epres-citromfüves cobbler (diabetikus)


A mélyhűtőben próbáltam egy kis helyet csinálni, és ott lapult egy kiló eper.
Gondolkodtam, mit lehetne belőle csinálni, mert a legtöbb süteménybe nem kell ilyen sok gyümölcs. Ha egyszer kiolvasztom, akkor viszont fel kell használni.
Hát cobblert!
Böngésztem a neten, és a legjobban Mézes Otthon által elkészítve nyerte el a tetszésemet.
Dupla mennyiségű eper került bele és néhány szál indiai citromfű, ami édes,krémes réteggé lényegült, ezen csücsülnek a ropogós tésztagombócok, amit én fahéj helyett egy kis szeletelt mandulával dobtam fel.
Ajánlom mindenkinek: gyors, egyszerű és a végtelenségig variálható, szinte bármilyen gyümölccsel elkészíthető sütemény.

Hozzávalók egy 25*25-ös sütőtálhoz:
Gyümölcsös réteg:
-1 kg eper
6 dkg nyírfacukor
1 tk vanília velő
6 dkg étkezési keményítő
2 szál citromfű
Tészta:
25 dkg diabetikus liszt
1 csomag sütőpor
10 dkg vaj
4 dkg nyírfacukor 
1 tojás
1,5 dl tejszín
csipet só
Szóráshoz:
5g (1 kis papírzacskónyi) nyírfacukor

Elkészítés:
Gyümölcsös réteg: Az epret engedjük fel és szűrjük le. A citromfüvet nagyon apróra vágjuk, majd az eperrel, a nyírfacukorral, és a keményítővel összekeverjük, és a sütőtál aljára öntjük. 
Tészta: A lisztet elkeverjük a sütőporral, csipet sóval, majd hozzámorzsoljuk a vajat. A tejszínt elkeverjük a tojással és a nyírfacukorral. A vajas liszthez öntjük a tejszínes keveréket és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. 9 gombócot formázunk a tésztából és a gyümölcsös rétegre tesszük őket. Ha nem fedi be teljesen, kicsit lapítsuk ki őket. A gombócok tetejét szórjuk meg az 5 g nyírfacukorral. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 35 perc alatt süssük szép pirosra.


Ha nem sül át teljesen, alufóliával letakarva toljuk vissza a sütőbe, amíg készre nem sül.

Jó étvágyat :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...