2012. november 2., péntek

Sült libacomb vörös áfonyás almás káposztával

Az időalagút és a ködbe veszett áfonya története...

A dolog azzal kezdődött, hogy a munkahelyemen rápillantottam a naptárra és észrevettem, hogy hétvégén Márton nap lesz.
Akkor pedig liba dukál! Egyrészt, mert még sosem sütöttem- főztem belőle semmit, másrészt mert életem első harmincakárhány Márton napján nem volt még blogom.
Ezért a szokásos piacozás során fittyet sem hányva arra, hogy már vagy 15 kiló lóg a vállamról, még beszereztem két libacombot, almát, káposztát, miegymást.
Hogy legyen benne egy kis plusz, a párolt káposztába áfonyát álmodtam. Persze nem kaptam, csak vöröset. Sebaj, irány haza a lassacskán velem egy súlyú szatyorral.
Körülbelül 8 perce voltam otthon, amikor rájöttem: az ominózus naptárat valaki ellapozta. Nincs Márton nap.
 MÁRPEDIG LIBA AZ LESZ!
Az áfonya nagy ötletnek 
tűnt. Eddig nem találkoztam a vörös  változattal, ami öreg hibának bizonyult. Ugyanis eltűnt a ködben. A lila ködben. Olyan kemény, masszív szemeket vettem, hogy úgy tűnt, lassabban fog megpuhulni mint az alma, ezért azzal együtt került a fazékba. Végül is megpuhult, de sajnos teljesen szétfőtt, így csak az ízével járult hozzá az almás káposzta fényéhez. Éppen ezért ha rám hallgattok, akkor külön edényben pároljátok meg egy pici vízzel és kevéske nyírfacukorral, és csak a végén keverjétek össze az almás káposztával.
És akkor jöjjön a recept, illetve inkább a leírás: 
Hozzávalók:
-2 szép liba comb
-1 kg lila káposzta
-3 szem alma
-10 dkg vörös áfonya 
-1 közepes fej vöröshagyma
-1-1,5 ek nyírfacukor
-1 kk őrölt kömény
-só, bors
Így készült:
A megtisztított liba combokat bőrükkel lefelé egy serpenyőben addig sütöttem, amíg a zsiradék nagy része kisült belőle. Átraktam ( még mindig bőrével lefelé ) egy kisebb tepsibe, a kisült zsírt is ráöntöttem, hogy legyen mivel locsolgatni.
Alufóliával lefedve kb 1,5 órán át sütöttem alacsony hőfokon, (már pirult a bőre) majd levettem a fóliát, megfordítottam a combokat és most már forró sütőben, gyakran locsolgatva addig sütöttem, amíg a bőre teljesen ropogósra sült.
A kisült zsírból egy evőkanálnyit kivettem egy serpenyőbe, ezen megfuttattam egy fej apróra vágott hagymát.
Sóztam- borsoztam, őrölt köményt szórtam rá, és egy csapott evőkanál nyírfacukrot.
Erre jött a torzsájától megfosztott és csíkokra vágott káposzta és az alma, amit nem hámoztam meg, csak a magházát vágtam ki, és kis kockákra vágtam.
Egy deci vizet öntöttem alá, átforgattam, és időnként megkeverve puhára pároltam.
Az áfonyás afférról az elején olvashattok, tehát pároljátok pici vízzel és kevéske nyírfacukorral külön, és most, a végén keverjétek a káposztához.
A végeredmény egyébként szuper lett, mi két pofára ettük. 

:-) :-) :-)

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...