2012. november 13., kedd

Morzsás brokkoli, ahogy Tesóm csinálja

A brokkoli igazi multivitamin és multi-ásványianyag bomba: jelentős mennyiségű A-, C-, E- és B-vitamint tartalmaz, a benne lévő kalcium pedig erősíti a csontozatot. Sok benne a magnézium és a kálium, béta-karotin tartalmánál fogva pedig jótékonyan hat a szemre, a bőrre és az idegrendszerre is. Nyomelemek közül nagyobb mennyiségben a vérképzésben szerepet játszó vas, és a fertőzések ellen ható szelén található meg benne.
A brokkoliban található szulforafán egy nagyon hatékony antioxidáns tápanyag. Védi a sejtjeinket a szabad gyökök károsító hatásaival szemben.(forrás:itt.)
Éppen szezonja van, úgyhogy feltétlenül kerüljön az asztalra!
Most azt a változatot mutatom meg, ahogy a Tesóm szokta csinálni.
Nagyon finom, alig van benne szénhidrát, és azon kevés étel közé tartozik, amiből egyszerűen nem hiányolom a húst. Persze köretnek is kitűnő, itt éppen pesto-s csirkével ettük.
Akkor jöjjön a recept:
Hozzávalók:
-3 fej brokkoli
-6 dkg margarin
-6 dkg diabetikus liszt
-6 dl tej
-só, bors, szerecsendió
-20 dkg trappista sajt lereszelve
-3 dkg zsemlemorzsa
-2 gerezd fokhagyma
-1 -2 tk olaj
Elkészítés:
A megmosott brokkolit szedjük rózsáira.
Lobogva forró, sós vízben főzzük 5-6 percig, szűrjük le, majd sorakoztassuk őket olajjal vékonyan kikent tepsibe.
A margarint olvasszuk fel, szórjuk bele a lisztet és pirítsuk zsemle színűre, majd keverjük el csomómentesen először egy kevés tejjel, végül az összessel.
Ízesítsük sóval, borssal, frissen őrölt szerecsendióval. Nyomjunk bele két gerezd fokhagymát, és állandó keverés mellett forraljuk fel.
Öntsük a fokhagymás besamelt a brokkoli tetejére, szórjuk meg a reszelt sajttal, végül a zsemlemorzsával.
Toljuk forró sütőbe, amíg megpirul a teteje.

Jó étvágyat :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...