Apukám kedvenc étele a bableves. Heti hét nap meg tudná enni, minden túlzás nélkül. :-)
Annak ellenére, hogy én nagyon nem vagyok leveses, ebben a hideg, szürke, fázós időben egész héten egy tányér forró bableves járt a fejemben, így szombat reggel már rotyogott is a fazékban.
Hogy kicsit könnyebb legyen, nem a szokásos fokhagymás-paprikás rántással sűrítettem ,csak egy kis tejfölös habarás került bele. Így is nagyon finom!
Hozzávalók:
-30 dkg tarkabab
-30 dkg sertés "nyúlja" (ettől lesz jó füstölt íze )
-3 szál sárgarépa (kb 15 dkg)
-1 szál fehérrépa (kb 7,5 dkg)
-1 közepes zellergumó
-1 fél fej vöröshagyma egy darabban
-2 gerezd fokhagyma
-150 g tejföl
-3 dkg diabetikus liszt
-1 babérlevél
-só,egész fekete bors,ecet.
Elkészítés:
A babot legalább egy éjszakára(de akár egy egész napra) áztassuk be.
Másnap két liter vízzel tegyük fel főni. Sózzuk meg, dobjuk bele a babérlevelet és néhány szem egész borsot.
Amikor a bab félig megpuhult, adjuk hozzá a megpucolt, feldarabolt zöldségeket (a vöröshagymát hagyjuk egyben), és a falatnyi darabokra vágott füstölt húst. Nyomjunk bele két gerezd fokhagymát.
Amikor készre főtt, a hagymát halásszuk ki és a tejfölben alaposan elkevert liszttel habarjuk be a levest.
Várjunk, míg egyet rottyan, ízesítsük ecettel, ha szükséges, sózzunk utána, és már kész is! :-)
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése