2012. december 16., vasárnap

Majdnem tiramisu (diabetikus)

A tiramisu az egyik kedvenc édességem. Sajnos a babapiskóta ami eredetileg bele kerül, általában cukros.
Az, hogy még ezt is itthon süssek hozzá, túl macerásnak tűnt.
Így hát változtattam a recepten. Egy egyszerű nyírfacukros piskótát sütöttem, és ezzel helyettesítettem a kritikus hozzávalót.
A végeredmény tökéletes! 
Hozzávalók a piskótához:
-6 tojás
-12 dkg nyírfacukor
-12 dkg diabetikus liszt
-fél csomag sütőpor
-1 tk szódabikarbóna
- csipet só
-1 kk vaníliavelő (elhagyható)

Továbbá:
-500 g mascarpone
-5 tojás
-2 dl tej
-3 tk nescafé
-1 tk rum aroma
-4 szem édesítő tabletta
-3 ek folyékony édesítő
-1,5 dkg keserű kakaópor


Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 
Válasszuk szét a tojásokat. 10 dkg nyírfacukorral egy habverővel habosítsuk addig a tojások sárgáját, amíg a cukor elolvad és a tojás kifehéredik.
A maradék 3 dkg cukorral és egy csipet sóval verjük kemény habbá a tojások fehérjét.
Először a cukros tojássárgáját forgassuk bele óvatosan, utána a sütőporral, a vaníliával és a szódabikarbónával elkevert 12 dkg lisztet.
Laza mozdulatokkal vegyítsük össze, ne törjük össze a habot, mert akkor nem nő meg sülés közben!
Egy kb. 25*15-ös tepsi aljára tegyünk sütőpapírt és öntsük bele a tésztát.
Ha sütőpapírt használunk, nem kell kikenni.
Toljuk a sütőbe és süssük addig, amíg kis színt kap a teteje és ha megnyomjuk a tetejét, akkor szépen visszaugrik.
Hűtsük ki teljesen, húzzuk le róla a sütőpapírt, és vágjuk ujjnyi csíkokra.
Válasszuk szét a másik 5 tojást.
A sárgájukat a mascarponével és a folyékony édesítővel keverjük habosra, majd forgassuk bele laza mozdulatokkal a kemény habbá vert fehérjét.
A tejet melegítsük fel és oldjuk fel benne a nescafét és az édesítő tablettákat, majd adjuk hozzá a rum aromát.
Készítsük elő a 6 egyforma méretű tálkát.
A piskóta kockákat mártsuk egy pillanatra a rumos kávéba (de tényleg csak épphogy!) és rakjuk a tálkák aljára.
Fontos, hogy egyenlő részben osszuk el, különben nem lesz pontos a CH számítás! Erre mindenki figyeljen!!!
Fedjük be egy réteg krémmel, majd még egy sor kávéba mártott piskóta, végül megint a mascarpone-s krém.
A tetejét szórjuk meg mindegyiknek a keserű kakaóval és néhány órára tegyük be a hűtőbe.


Biztos észre vettétek, hogy többféle édesítőt használtam. Persze ez nem kötelező, nekem egyszerűen épp ezek akadtak a kezembe. Nyugodtan használhattok a kávéba és a krémbe is csak folyékonyat, vagy nyírfacukrot, eritritet, kinek mi van otthon.
Akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét ez a desszert, ha szép, egyforma tálkákba porciózzátok őket.
A piskótát már előre megsüthetitek, sőt a desszert is vacoghat egy napot a hűtőben, mielőtt asztalra kerül.

Próbáljátok ki, a siker garantált!

:-)


2 megjegyzés:

  1. Szia, ha csak 25 dkg a mascarpone akkor a piskóta is fele annyi kell. Pici tepsiben valószínű vékonyabb lesz, a sütési idő miben változik?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Valószínűleg kicsit rövidebb lesz. Ha elkezd illatozni a sütő, akkor időnként kukkants rá. Ha rugalmas a tészta és visszaugrik amikor benyomod a tetejét, akkor jó. Bár a biztos módszer szerintem továbbra is a tűpróba. :-) Egyébként ennél a receptnél az sem baj, ha kicsit tovább sütöd és kiszárad a tészta, mert a kávétól majd úgyis megpuhul. ;-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...