2013. január 6., vasárnap

Fokhagymás-bacon-ös csicsóka pogácsa reszelt sajttal (diabetikus)


Az ajándékba kapott csicsókából két dolgot terveztem. Az egyik egy gyömbéres fánk, a másik a pogácsa.


A csicsóka

Hogy legyen benne valami extra a tetejére szórt sajton kívül, a tésztájába bacon és fokhagyma került.
A plusz kalóriák elkerülése érdekében hozzáadott zsiradékot nem tartalmaz. (Bőven elég, ami a  bacon-ben van!) Kétféle lisztet kevertem: a fele diabetikus, a másik fele rozsos- magos liszt.Apró, illatos, ropogós pogácsák születtek, a család legnagyobb örömére. Két tepsivel, összesen 83 db.... :-D


Hozzávalók 2 nagy tepsihez:
-22 dkg diabetikus liszt
-20 dkg rozsos- mag keverékes liszt
-2,5 dkg élesztő
-1 dl langyos víz
-1 kk cukor (hagyományos!) A nyírfacukor ehhez nem jó, és az élesztőnek kell a tápanyag.
-30 dkg csicsóka (pucolatlanul mértem)
-1 tojás
-10 dkg apró kockákra vágott bacon
-6 dkg tejföl
-2 nagy gerezd fokhagyma
- só
-5 dkg reszelt sajt



A legfontosabb dolog a kelt tésztánál, hogy minden hozzávaló langyos legyen. Ha valamit a hűtőben felejtettünk volna, melegítsük át a mikróban (ne legyen forró, csak kéz meleg!). Ha a tojás maradt a hidegben -velem rendszeresen előfordul- akkor állítsuk pár percre egy bögre meleg vízbe.

Elkészítés:
A kétféle lisztet szitáljuk össze. 1 dl langyos vízben  keverjük el a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és adjunk hozzá 1 kanálnyit a lisztből, majd langyos helyen futtassuk fel.
A csicsókát egy tiszta szivaccsal sikáljuk le és hideg, sós vízben tegyük fel főni. Főzzük puhára. (Vigyázat! A csicsóka az egyik percben nyersnek tűnik, a másikban pedig már szét is főtt! )
Ha megfőtt, törjük össze, és passzírozzuk át és hűtsük langyosra.
A liszthez keverjünk 2 tk sót, adjuk hozzá a csicsóka pürét, a tejfölt, 1 tojás sárgáját, a bacon-t, és a felfutott élesztőt is. Nyomjunk bele 2 gerezd fokhagymát, és gyúrjuk össze.
Ha szépen összeállt, letakarva kelesszük a duplájára. 
A tésztát a duplájára kelesztjük
(A tészta nyújtásához én nem használtam plusz lisztet. Egy szilikon lapra borítottam, és úgy dolgoztam vele. Nem ragadt sem a lapra, sem a sodrófához).
Nyújtsuk ujjnyi vastagra és apró pogácsa szaggatóval szúrjuk ki őket. A maradék tésztát gyúrjuk újra össze, nyújtsuk ki, és szaggassuk tovább, míg a tészta el nem fogy.
Sütő papírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket, a tetejüket megkenjük a megmaradt tojás fehérjével, megszórjuk a reszelt sajttal, és kb 220 fokos sütőben (gázsütő 5-ös fokozat) kb 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Még a sütés előtt számoljuk meg a pogácsákat, mert ha a család elkezd kóstolgatni, és nem tudjuk pontosan az elkészült mennyiséget, akkor lehetetlen pontosan kiszámolni a CH tartalmat!


Jó étvágyat!

A csicsóka jótékony hatásairól itt olvashattok.

4 megjegyzés:

  1. Ez igazán jól hangzik, szép is nagyon. Tegnap vettem csicsókát krémlevest gondoltam főzni belőle, de lehet, hogy pogácsa lesz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen!
      Szerintem krémleves pogácsával! :-)
      A pogiból csinálhatsz fél adagot is. Ezzel a pici kiszúróval az is vagy 40 db. :-) :-) :-)
      Majd írd meg, milyen lett!
      Szia
      Ui: Ha kihűlt, tedd jól záródó dobozba, mert zsiradék híján hajlamos kiszáradni.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...