2013. február 13., szerda

Bolognai spagetti pulykából (diabetikus)

Az olasz konyha szerelmeseinek ma bolognai spagettit hoztam. Jól esik ebben az időben egy tányér melengető tészta.
Főleg, ha igazán paradicsomos és jól keverednek benne a különböző fűszerek. Egy nagy kupac reszelt sajt a tetejére -hadd olvadozzon- és már a nap is szebben süt! :-)Anyukám receptjét reformosítottam:Pulyka húsból készült, diabetikus spagettivel, és a négy adagban összesen 1 tk olíva olaj van.

Hozzávalók:
-1 kg darált pulyka
-12 dkg vöröshagyma
-1 tk olíva olaj
-1 ujjnyi darabka citrom héj (előtte alaposan sikáljuk le a citromot, vagy vegyünk kezeletlent)
-2 tk rozmaring
-1 tk bazsalikom
-2 gerezd fokhagyma
-só, bors
-750 g sűrített paradicsom
-1 marha húsleves kocka (igen:MARHA!)
-400 g diabetikus spagetti 
- 15 dkg reszelt trappista vagy edami sajt
- nyírfacukor (nem biztos,hogy kell bele)
Elkészítés:
Forrósítsunk fel egy tk olíva olajat, majd a darált húst pirítsuk meg rajta, míg kifehéredik.
 Ekkor adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és sózzuk meg. 
Amikor a hagyma összeesett, öntsünk hozzá 2 dl vizet, tegyük bele a leves kockát és 
a fűszereket -a rozmaring kivételével-,a darabka citrom héjat és zúzzuk bele a fokhagymát.
Főzzük össze, majd adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és a rozmaringot. 
Kóstoljuk meg és ha szükséges, fűszerezzünk utána. Ha a paradicsomtól savanykás lenne, egy pici nyírfacukorral édesítsük.
Várjuk meg, míg egyet rottyan, és kész is van. :-)
A spagettit lobogva forró, bő sós vízben főzzük meg. Amikor majdnem puha, szűrjük le. 
Én nem szoktam hozzá olajat  használni, hanem a tészta főzvizébol megtartok 1-2 evőkanálnyit, és a leszűrt tésztát ezzel forgatom össze. Ha az olaszoknak jó így, akkor nekem is! :-) Tényleg nem ragad össze, csak tálalásig keverjük át 
néhányszor.
A spagettit halmozzuk a tányérokra, osszuk szét rajtuk a ragut és szórjuk meg bőven reszelt sajttal.
 Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...