Vasárnap medvehagyma túrára készültünk, és útravalónak ezeket sütöttem. Húsvétról maradt még a mélyhűtőben egy kis sonka, egy zacskó csicsókát pedig hetek óta tologattam, így ezek is bele kerültek. És persze medvehagyma. Homokot vittünk a sivatagba, de nem bánta senki. :-)
Menet közben derült ki, hogy csak 12 muffin forma áll rendelkezésre, így a maradék tésztát egyben sütöttem ki egy kenyér formában. Nem is tudom, melyik lett finomabb...
Hozzávalók a tésztához: -320 g csicsóka (tisztítva mérve) -200 ml víz -2,5 dkg élesztő -1 csipet cukor -225 g diabetikus liszt -225 g CH csökkentő liszt -2 tojás sárgája -100 g tejföl -2 ek olíva olaj -só |
Hozzávalók a töltelékhez: -500 g főtt, füstölt sonka -1 csokor medvehagyma -2 tk mustár -1 ek tejföl -2 tojás fehérje -150 g trappista sajt -1 kk bors -só |
Elkészítés:
Keverjük el a kétféle lisztet a sóval, és tegyünk félre belőle 2-3 evőkanálnyit. 200 ml langyos vízbe morzsoljuk bele az élesztőt, keverjük el benne a csipet cukrot és 1 ek lisztet (abból, amit félretettünk). Langyos helyen futtassuk fel. A csicsókát hámozzuk meg és sós vízben főzzük puhára.
Szűrjük le, törjük át, és hagyjuk kihűlni. Ezután adjuk a liszthez a megkelt kovásszal, két tojás sárgájával, 100 g tejföllel és 2 ek olívával együtt. Dolgozzuk rugalmas tésztává és langyos helyen hagyjuk a duplájára kelni. Ezalatt a sonkát kockázzuk fel, és tegyük forgó késes robotgépbe. Adjunk hozzá 1 ek tejfölt, 2 tk mustárt, 1 kk borsot, ízléstől (és a sonka ízétől) függően sót, és 2 tojás fehérjét. Hagyjuk, hogy a robotgép sonkakrémmé dolgozza. Végül a medvehagymát aprítsuk fel, és keverjük a töltelékhez. Ha megkelt a tészta, a félretett liszttel nyújtsuk ujjnyi vastag téglalappá. Kenjük rá a sonkakrémet, és fedjük be a vékony szeletekre vágott, vagy reszelt sajttal.
Tekerjük fel, mint egy bejglit és vágjuk 2 cm-es darabokra. A csigákat ültessük muffin formákba és 200 fokra előmelegített sütőben (gázsütő 4-es fokozat) süssük addig, míg a sajt kibuggyan és megpirul a tetején.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése