2013. április 24., szerda

Medvehagymás-sonkás tekercs és kalács csicsókás tésztából


Vasárnap medvehagyma túrára készültünk, és útravalónak ezeket sütöttem. Húsvétról maradt még a mélyhűtőben egy kis sonka, egy zacskó csicsókát pedig hetek óta tologattam, így ezek is bele kerültek. És persze medvehagyma. Homokot vittünk a sivatagba, de nem bánta senki. :-)
Menet közben derült ki, hogy csak 12 muffin forma áll rendelkezésre, így a maradék tésztát egyben sütöttem ki egy kenyér formában. Nem is tudom, melyik lett finomabb...



Hozzávalók a tésztához:
-320 g csicsóka (tisztítva mérve)
-200 ml víz
-2,5 dkg élesztő
-1 csipet cukor
-225 g diabetikus liszt
-225 g CH csökkentő liszt
-2 tojás sárgája
-100 g tejföl
-2 ek olíva olaj
-só


Hozzávalók a töltelékhez:
-500 g főtt, füstölt sonka
-1 csokor medvehagyma
-2 tk mustár
-1 ek tejföl
-2 tojás fehérje
-150 g trappista sajt
-1 kk bors
-só

 Elkészítés:
Keverjük el a kétféle lisztet a sóval, és tegyünk félre belőle 2-3 evőkanálnyit.  200 ml langyos vízbe morzsoljuk bele az élesztőt, keverjük el benne a csipet cukrot és 1 ek lisztet (abból, amit félretettünk). Langyos helyen futtassuk fel. A csicsókát hámozzuk meg és sós vízben főzzük puhára.
 Szűrjük le, törjük át, és hagyjuk kihűlni. Ezután adjuk a liszthez a megkelt kovásszal, két tojás sárgájával, 100 g tejföllel és 2 ek olívával együtt. Dolgozzuk rugalmas tésztává és langyos helyen hagyjuk a duplájára kelni. Ezalatt a sonkát kockázzuk fel, és tegyük forgó késes robotgépbe. Adjunk hozzá 1 ek tejfölt, 2 tk mustárt, 1 kk borsot, ízléstől (és a sonka ízétől) függően sót, és 2 tojás fehérjét. Hagyjuk, hogy a robotgép sonkakrémmé dolgozza. Végül a medvehagymát aprítsuk fel, és keverjük a töltelékhez. Ha megkelt a tészta, a félretett liszttel nyújtsuk ujjnyi vastag téglalappá. Kenjük rá a sonkakrémet, és fedjük be a vékony szeletekre vágott, vagy reszelt sajttal.
Tekerjük fel, mint egy bejglit és vágjuk 2 cm-es darabokra. A csigákat ültessük muffin formákba és 200 fokra előmelegített sütőben (gázsütő 4-es fokozat) süssük addig, míg a sajt kibuggyan és megpirul a tetején.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...