2013. április 2., kedd

Medvehagymás zöldborsókrémleves sonkával


Ezt a receptet a Kifőztük legfrissebb számában találtam, az Ízes Kalandok blog érdeme.
Próbáljátok ki. Hibátlan! :-)


Hozzávalók:
-400 g fagyasztott zöldborsó
-300g burgonya (2 közepes)
-8 dkg hagyma (1 közepes) 
-2 gerezd fokhagyma
-1 csokor medvehagyma
-8 dkg vaj
-5dkg liszt (diabetikus)
-1 ek olívaolaj
-1 tk nyírfacukor
-só
-frissen őrölt bors 
-1,5 l sonkalé
-10-15 dkg főtt sonka (nálam azért kicsit több került bele)

Az eredeti recept:
"A megtisztított hagymát, a fokhagymát és a burgonyát kockákra, a medvehagymát vékony csíkokra vágjuk. A vaj felét az olívaolajjal közepes lángon felmelegítjük, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, kb. 1-2 evőkanálnyi medvehagymát, és üvegesre sütjük. Hozzákeverjük a zöldborsót, a burgonyát, néhány percig pároljuk, meghintjük cukorral, sózzuk, borsozzuk és felöntjük kb. 1,5-2 liter vízzel. Közepes lángon, félig lefedve addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor simára turmixoljuk a levest. A főtt sonkát kisebb kockákra vágjuk, keveset félreteszünk a tálaláshoz, a többit a levesbe szórjuk. A sűrítéshez medvehagymás rántást készítünk. A maradék vajat közepes lángon felhevítjük, 3-4 evőkanál vágott medvehagymát megfonnyasztunk rajta, majd megszórjuk liszttel, kissé pirítjuk, majd felöntjük hideg vízzel és besűrítjük vele a levest. Melegen, sonka kockákkal, és a maradék csíkokra vágott medvehagymával tálaljuk.
Tipp: a leveshez adhatunk egy keveset a húsvéti sonka főző levéből is..."

Csak annyit változtattam rajta, hogy a cukrot nyírfacukorra, a lisztet diabetikus lisztre cseréltem, és a víz helyett ragaszkodtam a 1,5 liter sonkalé opcióhoz. 
Nem vagyok leveses, de ez első kóstolásra felkúszott a kedvenc kajáim toplistájára. :-) :-) :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...