2014. április 5., szombat

Cukormentes gumicukor házilag :-)


 Nem szeretem a gumicukrot. Már gyerekként sem voltam oda érte, pedig akkor még ehettem volna két pofára... de amikor Tesóm átküldte ennek a receptnek a linkjét, azonnal meg akartam csinálni. ( Az eredeti ötlet innen).

Multivitaminos piros gyümis gumicukor
Így írnak róla:
"A gumicukor egészen mostanáig rémálmaimban jelent csak meg, belegondolni sem mertem, hogy a gyerekeim ezt a kristálycukor, glükóz szirup és mesterséges színezékkel dúsított szörnyűséget rágcsálják, de most itt a gumicukor paleo változata. És miközben megeszed, gondolj erre… A házilag készített gumicukor nemcsak fehérjeforrás, hanem emésztési zavarokon is segíthet, a jó minőségű zselatin olyan esszenciális tápanyagot tartalmaz, amely felelős a csodás bőrért, csillogó hajért és erős körmökért és ez a kollagén."


 Hogy milyen lett arról talán elég annyi, hogy 6 darab tűnt el az alatt a tíz perc alatt, amíg fotóztam :-D A gumicukor elkészítése körülbelül 5 perc munkával jár (az is gyerekjáték), alig kell bele néhány hozzávaló, és még egészséges is. Kell ennél több?!



Hozzávalók 30 nagyobb darabhoz:
- 2 dl folyadék (valamilyen gyümölcs frissen facsart leve leszűrve)
-20 g zselatin (egy zacskó)
-1,5 ek nyírfacukor vagy 2 ek eritrit.

Ebből a mennyiségből 30 db gumicukrom lett.

Én vérnarancsból szerettem volna az első gumicukromat csinálni, de sajnos még a hiper-szuperben sem kaptam, a piac pedig már rég zárva volt, ezért ez most 100%-os gyümülcsléből készült. Méghozzá piros gyümölcsös multivitaminosból :-) A következő pedig citromos-narancsos lesz...


Elkészítés:
Öntsük egy lábasba a gyümölcslevet és az eritritet (vagy nyírfacukrot), keverjük el benne a zselatint, és melegítsük össze. Forrnia nem szabad, mert attól tönkremehet a zselatin. Amikor minden szépen szépen összeolvadt, öntsük szilikon bonbon formákba. Várjunk, míg kicsit lehűl, aztán tegyük a fagyasztóba (!) 20 percre. Ha ez letelt, hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 1-2 napig. Ennyi :-)


És most néhány gumicukros tapasztalat, ami jól jöhet:
1. Szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthető, aminek ki tudjuk facsarni a levét. Legyetek kreatívak, a narancstól a gránátalmáig bármi jó lesz, az ízlésetektől függően. "B" tervnek pedig ott a 100%-os gyümilé.


2. Én szilikon bonbon formát használtam, szerintem ez a legjobb, és ebből jön ki a legkönnyebben a gumicukor.Ha ilyen nincs, akár egyben is el lehet készíteni,  és a kész gumicukrot a végén kockákra vagy csíkokra vágni.


3. Biztos furcsának tűnik, hogy mélyhűtőbe tettem őket. Igaz, hogy megdermed a sima hűtőben is, de ezzel a módszerrel nem jönnek ki a formából. Még a szilikonosból sem... Lehet, hogy a 20 perc hibernálás után vékony jéghártya lesz a tetején, de mire az összeset kiszedjük a formából, már le is olvadt róla!


4. Ekkor még inkább gyümölcszselére hasonlít, de 2 nap alatt szobahőmérsékleten felveszi a gumicukor állagot.



 A receptet szívből ajánlom cukorbetegeknek, egészségtudatosoknak, és azoknak akik a bolti vacakok helyett inkább egészséges nassolnivalót tennének a gyerekek elé.

26 megjegyzés:

  1. Kedves Anna,

    Szívből megörültem a gumicukor receptednek - különösen így Húsvét tájékán. Szeretném elkészíteni a nagyobbik lányomnak ajándékba, és többé-kevésbé be is vásároltam hozzá, de őszintén szólva a hozzávalók beszerzésénél akadt egy kis gondom, ugyanis zselatint mint olyat nem kaptam sehol (nagyobb áruházakban keresgéltem), csak Tortazselét, illetve Lapzselatint tudtam venni. Jártam bioboltban is, hogy az eritritet beszerezzem, onnan hazahoztam egy csomag stabarkot.

    Tudnál nekem ezzel kapcsolatban javaslatot adni, hogy melyik fajta zselésítő anyagot használjam a felsoroltak közül, illetve hogy Te pontosan melyik fajtával készítetted el a receptet?

    Előre is köszönöm a segítséget!
    Kriszti

    VálaszTörlés
  2. Szia Kriszti!

    Örülök, hogy tetszett a recept ;-) Próbálj majd úgy időzíteni, hogy két nappal az ajándékozás előtt készíted el. Így pont jó lesz az állaga, mire átadod :-D
    Teljesen hétköznapi zselatint szoktam használni. Vagy Horváth Rozit, vagy Lucullust. A gumicukor az előbbiből készült. Száz forint körül már hozzá lehet jutni szinte bárhol. Legutóbb a Spar-ban vettem, előtte a Tesco-ban. Étkezési zselatin névre hallgat. Előfordul, hogy kicsit eldugják, most például nem a pudingporok-tortazselék között volt kirakva, hanem három sorral arrébb a só mellett lapult a polcon. Lehet, hogy Te is hasonló ügyből kifolyólag kerested hiába :-( Ha nem találod, kérdezz meg egy eladót. Ők már csak tudják, mit hova pakolnak :-) Az eritritet az ún. egészségboltokban, reform élelmiszereket árúsító üzletekben és a paleo-val foglalkozó helyeken érdemes megnézni.
    Remélem, segítettem picit.
    Szia,
    Anna

    VálaszTörlés
  3. Szia, en megcsinaltam, az ize jo, de iszonyat budos, a gyerekek meg sem eszik. :-( Van olyan zselatin ami szagtalan? Amugy Dr Oetkert hasznaltam, UKben elunk, itt ez elerheto.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,

      én Horváth Rozit használtam hozzá, de gondolom ilyesmihez lehetetlen hozzájutni arrafelé :-( Az enyémnek finom gyümi illata volt... A Lucullus-t szoktam még használni, azzal sem szokott gond lenni. Sajnos valószínűleg ezt is csak itt lehet kapni. :(((
      Szia,

      Anna

      Törlés
  4. Kedves Anna :)
    Nagyon szeretem a receptjeidet, szép az oldalad is, de a két oldalsávban való keresést számomra a háttér eléggé megnehezíti. Egy icipici változtatás sokat segítene :)
    Üdv.: Szilvi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szilvi!

      Köszönöm az észrevételt. Már régen tervezem, méghozzá nem is kicsi, hanem jókora változtatást. ;-)
      Sajnos nem sok időm van rá (kivitelezni pedig egyedül technikai antitálentum lévén amúgy sem tudnám), de remélem, hogy lassacskán a tettek mezejére léphetek ezzel kapcsolatban is. A Ctrl + billentyűkkel tudsz nagyítani, talán úgy jobban látható az oldalsáv. Tudom, hogy nem az igazi, de vészmegoldásnak (és persze ideiglenesen) talán segít egy kicsit.
      Örülök, hogy tetszik a blog :)

      Üdv, Anna

      Törlés
    2. Szia addig is amíg nincs változás jelöld ki a szöveget és szépen lehet olvasni mindent

      Törlés
    3. Kedves Imre!

      Köszi a tippet ;-)

      Törlés
  5. Megcsináltam, de nem lett jó. Egyszerűen nem kötött meg. Narancsot facsartam hozzá. Ki kellett dobni. Ani

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ani!

      Sajnálom, hogy nem sikerült :-( Nem értem, miért nem kötött meg a tiéd. Legközelebb csinálok narancsosat is, és beszámolok az eredményről. Szia, Anna

      Törlés
  6. Ezt kipróbálom!

    VálaszTörlés
  7. "Nem értem, miért nem kötött meg a tiéd."

    A savas gyümölcsökben fehérjebontó enzim van, még az almában is. Ezért nem sikerült. Fel kell a levet főzni előtte és utána hozzátenni a zselatint. A melegtől ezek az enzimek elbomlanak. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem forraltam, csak összemelegítettem. És működött :-)

      Törlés
    2. Az enzimek feherjek, 42 °C-on mar bomlanak. Ha nincs homerod, es gyongyozesig hevited a folyadekot, az mar biztosan jo, mert az ugy 80 °C.
      Megjegyzem, ez a gumicukor sem cukormentes, sot a kipreselt gyumolcsle miatt eleg sok szabad, konnyen felszivodo fruktozt tartalmaz, ami nem tul jo hir a majnak.

      Törlés
    3. Szia Kata!

      Köszi az információkat ;-)
      A cukormentesen természetesen nem a gyümölcscukrot értettem. Azért ez a verzió -mértékkel- cukorbetegek számára is fogyasztható, és a hagyományoshoz képest sokkal jobb választás azoknak is akik nem diétáznak.
      Még egyszer köszi a plusz infókat.
      Minden jót,

      Anna

      Törlés
  8. Ma kaptam ezt a receptet és már meg is csinaltam nagyon jól sikerült mos várom a családot haza ez lessz a meglepi.köszi

    VálaszTörlés
  9. Ma kaptam ezt a receptet és már meg is csinaltam nagyon jól sikerült mos várom a családot haza ez lessz a meglepi.köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Irén! Örülök, hogy jól sikerült. Remélem, a család is elégedett volt. :-)

      Törlés
  10. Kedves Anna! Mivel lenne érdemes keményebbé tenni a gumicukrokat? Kukorica keményítő? Karnauba wax, méh viasz étkezési célra beszerezhető vajon amivel fényes lesz és nem tapad? Köszönöm válaszod!

    VálaszTörlés
  11. Szia!

    Hááát megfogtál. :-( A mályvacukrot (ha jól tudom) keményítő és porcukor elegyébe szokták forgatni, ha nem cukorbetegnek készíted akkor tehetsz egy próbát vagy esetleg megpróbálhatod a keményítő+nyírfacukor por kombót.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bár sajnos fényes a legkevésbé sem lesz tőle... :-(

      Törlés
  12. Kedves Anna!
    Véletlenül rátaláltam a Pinteresten az Általad készített gumicukorra. A 7 éves fiú unokám imádja a gumicukrot, de nem engedik a szülei ezeket a vehető gumicukrokat enni. Nagyon örültem, hogy rátaláltam erre. Elhatároztam, hogy karácsonyra - többek között - készítek egy nagy adag gumicukrot. Ezt biztos, hogy engedik majd a szülei, hogy fogyassza. Mégegyszer nagyon köszönöm. Áldott Karácsonyi ünnepeket és Boldog Új évet kívánok egész családodnak szeretettel egy régi ismerős, az idős hölgy. (Vargáné Ica)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Ica!
      El sem tudja képzelni, hogy milyen örömmel olvastam a sorait! ❤
      Remélem, sikert arat majd a házi gumicukorral.
      Szívből kívánok Békés, Boldog Ünnepeket és sikerekben gazdag Új Évet Önnek és minden szerettének. 🎄❤🍾

      Törlés
  13. Szia!
    Nagyon örültem a receptednek, ma délután próbáltam ki.
    Amíg kivettem a fagyasztóból minden rendben is volt, viszont utána elkezdett olvadni, kb mintha jégkocka lenne (nagyon puha kocsonyák lettek tócsában). Főzés nélküli zselatint használtam (ezért nem is főztem, kellett volna?) és banánlevet, van valami tipped, hogy mit lehet kezdeni vele?
    Köszi!!

    VálaszTörlés
  14. Szia.
    Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, de már nem írom a blogot így nem igazán kísérem figyelemmel az aktivitást. :-(
    Én hagyományos zselatint használtam, az eredeti receptben is ezzel készült. Ha még egyszer nekifutnál akkor próbáld meg azzal, biztosan összeáll majd.
    Minden jót, Anna

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...